Dags för kommunen att ta sopföretaget i örat

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Strax före jul glömde vi att dra fram sopkärlet cirka 50 cm samt vrida den ett kvartsvarv. Detta resulterade i att vi inte fick våra sopor hämtade. Tog behållaren och åkte ner till soptippen något irriterad vilket senare vid kontakt med en fullständigt rigid personal resulterade i total härdsmälta av en förbannad sopkund. Ångrar inte ett ögonblick det jag sa och tänker inte be om ursäkt. Man ringde från huvudkontoret i Skövde och försökte mästra mig och få mig veta hut. Det har ingen lyckats med de 75 år jag funnits på jorden så det resulterade i att uppringaren slängde på luren.

Man kunde inte tänka sig att jag, när jag nu hade sopkärlet i bilen, skulle få tömma den där som de stora bilarna tömmer övriga hushållssopor.

Har hört om många liknande fall och där det funnits ett par soppåsar för mycket i kärlet så locket inte slutit tätt så har man struntat i att tömma. Bristande kundservice och lathet. Man har övergått till sidlastare så man kan hämta tre gånger så många kärl samt att priset har gått upp, Detta tillsammans med en oförskämd kaxighet och egenuppfattning att vara felfria, är resultatet av en osund monopolställning. Detta kan jag med säkerhet och övertygelse konstatera då jag vet att Vasa i svenskösterbottniska Finland har fyra olika bolag som slåss om att få hämta sopor och där konsumenten kan välja den man vill ha. Då gäller det att vara lite servicemedveten.

Sopor är nämligen värt pengar. Inkomsten ligger inte bara i att få betalt för att hämta dom. Får inte värmeverken sopor tvingas man elda bland annat olja vilket är dyrt. En verklighet som sopföretagen förnekar då man enbart redovisar kostnader inför en oupplyst och aningslös allmänhet.

Under 2021 importerades det 280 000 ton sopor från andra länder. Enligt uppgifter från 2014 importerades det sopor motsvarande 60 000 långtradare enbart från Norge. Svenska värmeverk är beroende av sopimport. Storbritannien, Nederländerna och Italien är exempel på länder som exporterar sopor till Sverige då det inte har de anläggningar vi har för att ta emot dom. Varför? Det kan man spekulera i. Italien har varmare klimat och Norge egen olja.

Dags för kommunen att ta sopföretaget i örat inför nästa upphandling. Så här kan det inte fortgå och eskalera. Då får man börja med egen sopbränning. Jodå, det finns teknik för sådant. Kan bli intressant om energipriserna eskalerar.

Leif Sandberg

Partipolitiskt obunden.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.