Efter att ha besökt en vingård i tio års tid ville Stefan och Theres Nilsson, Maria Smedberg och Peter Smedberg Fredriksson ta sitt intresse lite längre.
– Det handlade lite om att vi inte hittade de Bordeauxviner som vi hade vant oss vid att dricka när vi besökt Frankrike, då kom tanken att vi kanske kunde importera? Hur svårt kan det vara? säger Peter S Fredriksson.
Ja, hur svårt var det? Ganska, det fanns en rad krav både lokalt och från staten.
– Det var lite pyssel men kul att prova, och nu finns vinet på Systembolaget beställningssortiment och är tillgängligt i hela Västra Götalands län, säger Peter.
Men varför importera vin och varför från detta område?
– Vi har bott nån vecka på en vingård i en liten by som heter Saint Androny. Det var ett svenskt par som hade vingården och de erbjöd både boende och att man fick hjälpa till på gården, säger Maria.
Delaktigheten i processen gjorde att deras intresse växte. Slutligen hade en tanke växt sig allt starke. De ville etablera sig som vinimportörer.
– Men då hade ”vår” gård fått nya ägare, men vi skrev till en granngård som vi visste hade bra viner, säger Maria.
Efter alla resor i området var Nilsson, Smedberg och Fredriksson väl bekanta även på denna gård.
– Den kvinnliga ägaren blev eld och lågor, hon hade tidigare sålt någon enstaka pall till Sverige via sina svenska grannar, Olle och Marianne, men inte mer, säger Theres.
Tajmingen var dock inte den bästa, på grund av pandemin har det mesta fått lösas via mejl.
Superlokalt namn
Vad skulle firman heta?
– Vi bor alla fyra på Husargatan och vi importerar vin: ”Husar vinimport AB”.
Det tog ett år innan allt var på plats. Så har de också ordinarie jobb som pockar på. Bolaget grundades i december 2020 och ett år senare gick den första leveransen. Marknadsföringen har gjorts via sociala medier, på en lokal mässa samt vinprovningar, både i privat regi och på vinklubbar i området.
Den som är intresserad av viner från Husar vinimports AB får beställa via Systembolagets hemsida.
Minst sex
– Vi har två röda och två vita, antingen beställer man en låda av samma sort eller en blandlåda med rött, rosé och vitt. Vi har lagt upp två varianter på låda. När vi får en beställning har vi fem dagar på oss att leverera vinet till Systembolaget.
Kunden måste vara beredd att beställa minst sex flaskor. Det är också värt att notera att det inte är något budgetvin.
– Vi har sagt att ska vi syssla med detta då vill vi ha hög kvalitet. Vi vill kunna gå i god för att ”det här är ett bra vin”, säger Peter Smedberg Fredriksson
Importerar glas
De är nu också glasimportörer. En sak de fått erfara under resans gång.
– Flaskorna ska ju tas om hand här i Sverige, av Svensk glasåtervinning, så då får vi en kostnad per flaska, säger Stefan Nilsson.
Och det krävs tillstånd.
– Vi har fått söka godkännande av kommunens livsmedelshandläggare då vi hanterar livsmedel. Lägsta klassningen då vi endast packar om flaskor, säger Peter.
– Vi får ju heller inte förvara vinet var som helst, säger Theres.
– Vi har fått söka Skatteverkets godkännande som upplagshavare. Flaskorna står ju oskattade i ett upplag innan de är sålda, säger Peter.
Nu nöjda
Och så vill Systembolaget ha 13 procent för sina omkostnader. Detta bolag som sköter all försäljningen. Så skulle Nilsson, Smedberg och Fredriksson vilja dricka en flaska av det vin de importerat får även de beställa från Systembolaget.
Men vad gör man inte för att se till den typ av vin de saknat ska bli tillgängligt. Nu finns ett Bordeauxvin i Sverige av den typ de tidigare saknade. Slutet gott, allt gott..