Hoppa till huvudinnehållet

Ny chans för kungligt besök när cykelleden invigs

Publicerad:
Den nationella cykelleden längs Göta kanal invigs den 10 juni.
Den nationella cykelleden längs Göta kanal invigs den 10 juni. Foto: Charlotte Ferneman

När den nationella cykelleden längs Göta kanal invigs den 10 juni sker inledningen på det officiella programmet i Töreboda, och kronprinsessan Victoria bjuds in att delta.

– Vi har inte hunnit ha något samråd med kommunen än, men vi utgår från att vi skickar en gemensam inbjudan till kronprinsessan, säger kanalbolagets marknadschef Magnus Hollwin.

Det orsakade en hel del besvikelse i Töreboda förra sommaren, när Göta kanalbolag valde att fira kanalens 200-årsjubileum på östra sida istället för i Hajstorp, och fick kungaparet att delta i evenemanget vid Bergs slussar den 9 juli.

Kungahuset kommer inte till 200-årsjubiléet – nobbar Hajstorp

Kanske är det en försoningsgest från kanalbolagets sida att förlägga invigningen av den nationella cykelleden till Töreboda i juni, eller också handlar det - som marknads- och kommunikationschefen Magnus Hollwin säger - om att det helt enkelt cyklas mer på västsidan än på östsidan, och att det därför är lämpligt att inviga i väster.

– De starkaste cykelaktörerna finns på västra sidan. Vi planerar en helg med cykelaktiviteter längs hela kanalen, och det hela ska inledas i Töreboda, säger Magnus Hollwin.

När kommunstyrelsens ordförande Linn Brandström (M) får höra nyheten låter hon glatt överraskad:

Kommunalrådet Linn Brandström utlovar plats i kalendern för invigningen.
Kommunalrådet Linn Brandström utlovar plats i kalendern för invigningen. Foto: Malin Bring

– Åh vad roligt! Det ska vi verkligen se till att göra plats i kalendern för. Det ser jag jättemycket fram emot, säger hon, och lägger till att hon också ser fram emot att höra mer om planerna inom den närmaste framtiden.

Datumet den 10 juni är inte helt spikat än eftersom Trafikverket fortfarande arbetar med att sätta upp skyltar utmed cykelleden, men om allt går enligt planen sker invigningen av den 22 mil långa nationella cykelleden, landets sjunde i ordningen, alltså i Töreboda.

Artikeltaggar

CyklarHajstorpIF GötaInvigningarKungligheterMarknaderNöje/KulturTörebodaTrafikverket

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.