Hoppa till huvudinnehållet

Raserad kaj kan byggas upp igen – det här är prisförslaget

Publicerad:
Bild tagen i höstas på kajen i Otterbäcken som hade rasat.
Bild tagen i höstas på kajen i Otterbäcken som hade rasat. Foto: Per Claesson

I september förra året kollapsade kajen i Badängsparken i Otterbäcken efter ett kraftigt regn.

Nu finns ett förslag på hur kajen ska byggas upp igen.

Området spärrades av då det bedömdes som att det fanns fortsatt rasrisk. Kajen var konstruerad med slipers och telefonstolpar och stolpar från den raserade kajen lyftes upp på land för att de inte skulle flyta iväg och eventuellt störa båttrafik.

Kajen har sedan dess undersökts av gatuchef och en entreprenör. Man har noterat att plåtar i konstruktionen, som skulle hålla vatten borta, har rostat sönder till stor del. Därför hade finare material flutit ut i sjön och det gjorde till slut att kajen rasade, enligt en tjänsteskrivelse kring kajen.

Där framgår också att resterande del av kajen även den är urholkad och ”kan rasa när som helst, då plåtarna är väldigt sönderrostade”.

Det har tagits fram ett förslag på hur kajen ska återuppbyggas. Tanken är att göra en slänt ner till en bryggkonstruktion och fylla själva kajen med sprängsten. Det framhålls som ett både ekonomiskt och hållbart alternativ.

Kostnaden för att bygga upp kajen har beräknats till maximalt 950 000 kronor. Kommunen har ett ramavtal med Mark och bygg i Otterbäcken för denna typ av arbete.

I tjänsteskrivelsen anges att arbetet med att bygga upp kajen bör ske innan semestersäsongen, senast 1 maj, för att inte störa sommargäster.

Förslaget om återuppbyggnad ska behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdag, innan det via kommunstyrelsen går vidare för beslut i kommunfullmäktige.

Kaj i Otterbäcken har rasatStolpar från kaj som rasat har tagits om hand – oklart vad som sker framöver

Artikeltaggar

Bostad och byggenKommunfullmäktigeKommunstyrelsenOtterbäckenTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.