Hoppa till huvudinnehållet

En plugghästs bekännelser

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Häromdagen var jag hemma hos föräldrarna. Kvällen slutade med att vi städade mitt flickrum och att jag fick med mig några kassar hem. I de flesta låg pärmar fyllda av sådant som jag hoppas att fler än jag valde att lämna när de skaffade eget boende. Ni vet dem där tidningsurklippen mamma och pappa sparade och ritningarna på de första huvudfotingarna. Diplomen från ridläger, musiktävlingar och friidrottstiden, där högsta placeringen visst var en andraplats på 800 meter. Då kanske jag skulle ha utelämnat att vi bara var två som sprang just det loppet ...

I en gul mapp finns diverse läxförhör och prov arkiverade. Den satt jag länge med i helgen. Skillnaden mellan den tyska skolans krav och den svenska friheten, som jag upplevt det efter att ha bytt skolsystem precis lagom till högstadiet, blir påtaglig. Inte bara att det krävdes mer studier för att nå sämre resultat i Tyskland, utan också insikten att det finns något som tar över när kunskapen tryter, slog mig.

Här ett utdrag från ett kemiförhör från min tid i klass 8a på Tunaholmsskolan. Frågan är "Varför är haven salta?":

"Saltet i havet är i vattnet också och vattnet tar med sig saltet i jorden och under vattnet i havet är det också jord så att där fanns det salt från början."

Ja, visst var jag duktig på att linda in mitt svar? Inte för att jag riktigt vet om jag hade hoppats på att min lärare skulle rätta med sömndruckna ögonen, bara se att det var mycket svar och missa att det var lite i innehåll, eller om jag helt enkelt svarade det bästa jag kunde. Hursomhelst är det roligt att kunna ta till ordbajseri ibland.

I jobbet får jag tyvärr allt mer sällan användning för denna gren. Kanske är det därför jag har börjat plugga igen. Två kurser på distans från två olika högskolor, språk och musikteori. Kanske att jag i en av dem kan passa på att skriva riktigt mycket med väldigt lite kunskap? Kanske att jag inser att det faktiskt är bättre att plugga ordentligt och sedan svara?

Eller så är helgens viktigaste insikt att det ibland är bäst att bara kunna skratta åt sig själv. Spara diverse minnen, gör sig av med andra och ta vara på att betyg bara är betyg och att det faktiskt är kunskapen och underhållningen som är viktigast.

Artikeltaggar

KrönikorKurserLärareSjöar och havSpråkTunaholmsskolanTyskland