Hoppa till huvudinnehållet

Nya SM-slingan kostade fyra miljoner – men spåret används inte

Publicerad:
Snökanonerna är på plats, men ingen snö. Den senaste utbyggnaden av skidspåren gjordes särskilt för SM, men kommer inte kunna användas under tävlingarna.
Snökanonerna är på plats, men ingen snö. Den senaste utbyggnaden av skidspåren gjordes särskilt för SM, men kommer inte kunna användas under tävlingarna. Foto: Per Engelbrektsson

Svenska skidförbundet krävde en extra utbyggnad av längdskidspåren på Billingen för att Skövde skulle få SM.

Notan för den nya slingan slutade på över fyra miljoner kronor, men den kan inte användas under SM-tävlingarna.

Det handlar om den så kallade SM-slingan som har anlagts på delar av löparspåret Lila milen. En snabb utförslöpa från Toppslingan följt av en tuff uppförsbacke tillbaka.

Sträckan är totalt 725 meter och kostade kommunen fyra miljoner kronor att anlägga sommaren 2021. Den byggdes några år efter den stora utbyggnaden av skidspåren, uttalat för att Skövde skulle få SM.

– Förbundet krävde en tuffare bana för att Skövde skulle få SM. Det krävs två rejäla stigningar och en sträcka som är fem kilometer för att man ska få arrangera ett SM, säger Ludvig Remb, som svarar för nationella tävlingar hos Svenska Skidförbundet.

Inte kallt nog

Ändå kommer inte spåret användas alls under SM-tävlingarna i veckan. Orsaken är vädret. Snöläggningssystemet för slingan har inte samma kapacitet som i den övriga anläggningen och dagarna med tillräckliga minusgrader blev för få.

– Tyvärr är det så att slingan inte kan användas nu. Vädret har ställt till det och antalet sprutdagar blev för få, kommenterar Remb.

Ni krävde utbyggnaden för att Skövde skulle få SM, men nu kan ändå tävlingarna köras utan den sträckningen. Är det rimligt?

– Jag kan bara svara för de krav skidförbundet ställer, men sedan är det upp till anläggningsägaren (kommunen i det här fallet) att avgöra hur de vill göra. Det är samma i andra idrotter. Ska du ha de största matcherna i fotboll måste du ha anläggningar därefter.

Men trots era krav är det ju möjligt att genomföra tävlingen utan slingan?

– Ja. Men grunden är att vi har en godkänd och homologiserad (se faktaruta nedan) sträcka på fem kilometer med flera slingor som sätts ihop till olika tävlingsbanor. Nu var inte vädret med oss när den gäller den sista delen, men personalen har gjort vad man kan för att få till det.

Längdskidåkning

Homologisering

Homologisering är en process där banorna prövas enligt en internationell standard bestämd av Internationella skidförbundet (FIS). Standarden kräver viss nivå på stigningar, men också på anläggningen som helhet.

Anläggningen för längdskidåkning på Billingen har gått igenom en sådan process och den fick sitt officiella godkännande i januari 2023. Godkännandet gäller fram till och med 2028 och innebär att Skövde arrangera Skandinaviska cupen, dock inte världscup.

Varken vid för-SM och årets SM används slingan. Är det en bortkastad investering?

– Verkligen inte, utan snarare tvärtom. Nu har Skövde en anläggning som klarar de här kraven och man kan köra allt från junior-SM till Skandinavisk cup vilket är snäppet under världscupen. SM är inte slutet utan förhoppningsvis startskottet till att Skövde vill fortsätta arrangera tävlingar på den här nivån. När väl den här slingan snöläggs kommer även motionärerna vilja testa den.

Hyllar satsningen

Ludvig Remb hyllar satsningen som Skövde kommun gjort.

– Billingen är ett skolboksexempel på hur man bygger en snöläggning. Det är top notch-grejer och man Sveriges längsta snökanonspår. Det är otroligt att det finns kommuner som är villiga att satsa så mycket. Det är otroligt utvecklande för idrotten och när hotellet väl är färdig kommer det vara en mycket bra destination.

Ludvig Remb, Svenska Skidförbundet.
Ludvig Remb, Svenska Skidförbundet.

Artikeltaggar

BillingenIdrottInvesteringarNyheterSkövde kommunSM-veckan i SkövdeSnöSvenska skidförbundet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.