Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen upphandlar sms-tjänst: ”Vi ska nå så många som möjligt med information”

Publicerad:
Så här ser ett sms från MSB ut. Nu ska kommunen upphandla en tjänst för att skicka ut egna budskap till allmänheten.
Så här ser ett sms från MSB ut. Nu ska kommunen upphandla en tjänst för att skicka ut egna budskap till allmänheten. Foto: Jessica Gow

Kommunen vill ha en sms-tjänst för att kunna nå invånarna vid behov.

– Ambitionen är att den ska vara på plats första halvåret 2023, säger säkerhetschef Oskar Sjöberg.

Behovet av att komma i kontakt med invånarna blev återigen aktuellt kommunen införde rekommendation att koka dricksvattnet. Prover visade att vattnet som gick ut från Lindholmens vattenverk var förorenat.

Kommunen förde ut budskapet via sin hemsida och olika medier, men långt ifrån alla berörda nåddes av budskapet. Många uppfattade det som en brist och kommunen fick kritik.

Utformning utreds

Nu ska kommunen upphandla en sms-tjänst och utreder just nu hur den ska se ut. Ambitionen är att den ska vara i funktion under första halvåret 2023.

Oskar Sjöberg, säkerhetschef i Mariestads kommun.
Oskar Sjöberg, säkerhetschef i Mariestads kommun. Foto: Charlotte Ferneman/ARKIV

– Vi ska kunna nå så många som möjligt med information som inte är ett VMA, säger Oskar Sjöberg.

Ett VMA skickas ut av MSB, myndigheten för samhälle och beredskap, för att varna människor om att något allvarligt har hänt som omedelbart hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Meddelanden skickas främst via radio och tv-kanaler men kan även skickas ut som sms till människor som befinner sig i ett visst område.

Systemet som är aktuellt i Mariestad ska användas kring inte lika dramatiska händelser. Ändå är det viktigt att få ut information.

– Vi tänker bland annat på en kokningsrekommendation av dricksvatten, säger Oskar Sjöberg.

Har händelsen med kokningsrekommendationen påskyndat processen?

– Tanken på en sms-tjänst har funnits länge. Vi får se senare exakt hur vår tjänst kommer att se ut.

Skövdes tjänst

Skövde kommun har redan en liknande sms-tjänst där kunder får sms vid exempelvis driftstörningar på avlopps- och vattensystem. Några sms går ut till de som är över 16 år och folkbokförda på den berörda adressen. Det går att registrera sig för ytterligare sms eller avregistrera sig.

Dramat bakom kokvarningen av kommunalt dricksvatten: ”Det är något skumt”Första provresultatet godkänt – fortsatt rekommendation att koka vattnetNya provsvar – rekommendationerna på dricksvattnet hävs

Artikeltaggar

BeredskapDricksvattenLindholmenMSBMyndigheterOskar SjöbergSamhälleSkövde kommunVA

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.