Hoppa till huvudinnehållet

Han tar över som ny vd för Mariehus: ”Började med Simcity”

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Linnea Wall (S) och Olov Bergström (M) från Mariehus styrelse flankerar det kommunala bostadsbolagets nye vd Cristoffer Hjert.
Linnea Wall (S) och Olov Bergström (M) från Mariehus styrelse flankerar det kommunala bostadsbolagets nye vd Cristoffer Hjert. Foto: Birthe Wetter

Än är inte avtalet skrivet. Men Mariehus styrelse har godkänt en ny vd.

– Det känns väldigt bra, konstaterar Olov Bergström, ordförande för det kommunala bostadsbolaget, och presenterar Cristoffer Hjert.

Född i Linköping kom Lerum att bli hans bostads- och arbetsort. Efter tio år i den kommunens tjänst väljer Cristoffer Hjert nu nya utmaningar.

– Jag har hela livet varit samhällsengagerad. Det började med att jag spelade Simcity och byggde städer i spelet, säger 44-åringen.

I början av sin karriär var han it-samordnare hos Moderaterna. Just nu har han rollen som fastighetschef i Lerums kommun.

Ny vd för Mariehus är Cristoffer Hjert som i dag är fastighetschef i Lerums kommun.
Ny vd för Mariehus är Cristoffer Hjert som i dag är fastighetschef i Lerums kommun. Foto: Birthe Wetter

– Jag vill vara med och förändra samhällsutvecklingen. Jag har fått höra hur mamma, som är politiskt aktiv, berättat för mig att jag, tre, fyra år gammal började bli väldig nyfiken på omvärlden.

Intresset för människor har hållit i sig. Cristoffer Hjert ser fram emot nya möten och att heja på folket i Mariestad.

Vad har du för erfarenhet av Skaraborg?

– Jag har läst på om staden och området, säger han och berättar att det finns tidigare kopplingar till hit.

– Det som händer i Mariestad nu innebär en helt ny typ av regionen, Skövde, Mariestad och Göteborg kommer att växa ihop.

Tar husbilen

Mariehus nye vd kommer till att börja med dock inte att bosätta sig i Mariestad permanent.

– I nuläget kommer det inte att bli någon flytt. Jag har tänkt på övernattningslägenhet eller så tar jag husbilen hit, med den har vi varit här tidigare, säger han och berättar att familjen består av sambo och fyra barn.

Cristoffer Hjert är inte heller främmande för att pendla.

– Det tar cirka 2 timmar med bil eller 2,30 med tåg. Jag har jobbat som konsult och är van vid att pendla. Resa är ganska trevligt.

Vad nye vd:n har i lön samt vilka förmåner som ingår i tjänsten är inte klart än.

– Vi har som sagt inte skrivit avtal än, det blir det i nästa vecka förhoppningsvis, säger Olov Bergström som är bostadsbolagets styrelseordförande.

Inte heller är det bestämt när Cristoffer Hjert kommer att påbörja sin tjänst hos Mariehus. Under fredagen skulle han meddela sin nuvarande arbetsgivare om uppsägningen. Som längst får Mariehus vänta i tre månader på att uppsägningstiden har gått ut.

– Interim-vd ska vara kvar till den nye vd:n är på plats. Tanken är att de ska gå omlott ett tag, hur lång överlämningsperioden blir är inte klart än, säger Olov Bergström.

Gasen i botten

I sitt cv nämner Cristoffer Hjert ishockey och motorsport som intressen.

Kommer du att titta på Bois-matcher framöver?

– Ja, när Lerum klår Mariestad. Nej, skämt åsido, jag har en grabb som är nio år och det är där jag är aktiv inom sporten. Jag brinner för lagsport för barn, både för lagandan och fysisk aktivitet.

Istället är motorsport hobbyn som Cristoffer Hjert ägnar sig åt för egen del.

"Här är det fint”, säger Cristoffer Hjert, som har besökt Mariestad med husbilen tidigare, till Linnea Wall.
"Här är det fint”, säger Cristoffer Hjert, som har besökt Mariestad med husbilen tidigare, till Linnea Wall. Foto: Birthe Wetter

– Då kör jag långloppsrace som är på åtta eller 24 timmar, storleken på laget beror på tidslängden, förklarar han.

Men även när det gäller jobbet gillar han utmaningar. På frågan vad han kan bidra med hos Mariehus svarar han ”erfarenhet”.

– Jag har varit med om en extrem utveckling. Under en kort period skulle det byggas upp ett kommunalt bostadsbolag när det var en stor tillströmning av nyanlända. Sedan var jag med och la ner det. Jag vet vad det innebär att förvalta över en längre tid, att bygga och att sälja.

Cristoffer Hjert efterträder Stefan Rånes som sparkades från Mariehus i somras på grund av att han inte informerade styrelsen om sin bisyssla. Luckan efter Rånes fylldes tillfälligt av Hans Boskär. I slutet på januari presenterades Stefan Rånes som ny vd för Törebodabostäder.

Läs också

Artikeltaggar

EkonomiLerumLinköpingMariehusMariestadModeraternaSamhälleStefan RånesStyrelser

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.