Hälften av de förtroendevalda politikerna i Töreboda infann sig i Gjutaren på tisdagseftermiddagen för att lära mer om hur den kommunala demokratin och förvaltningen fungerar.
Både nykomlingar och erfarna ledamöter i kommunens politiska organ, gemensamma nämnder och styrelserna i Vänerenergi och Törebodabostäder hade mött upp. Tillsammans fyllde de 34 representanterna mer än en hel fullmäktigeförsamling.
– Jag blir nästan nervös när jag ser hur många ni är, sa Kia Berg, arbetsledare för kommunkansliet, när hon hälsade välkommen.
Tillsammans med Ola Blomberg, biträdande verksamhetschef för ledning och utveckling, hade hon satt ihop ett fullmatad program över tre eftermiddagar med matnyttig information för förtroendevalda - allt från offentlighetsprincipen till sammanträdesteknik och lite till.
– Inför förra mandatperioden för fyra år sedan höll vi informationen i fullmäktige och kommunstyrelsen var för sig, men nu tycker vi att vi har satt ihop ett väldigt bra gemensamt program för de här dagarna, sa Ola Blomberg.
Att många erfarna kommunpolitiker hade infunnit sig till den första kompetensdagen noterade biträdande verksamhetschefen med tillfredsställelse.
– Som sista punkt den tredje dagen tar vi upp vanliga ord i våra beslutsinstanser, specialuttryck som kan vara svåra att förstå när man först stöter på dem. Jag tror det kan finnas en och annan erfaren ledamot som också har glädje av den genomgången, sa han.
– Blir ni fullärda efter de här tre dagarna? Nej det tror vi inte, vi kommer att organisera föreläsningar och fortbildning längre fram också, lugnade Kia Berg församlingen med, innan hon gav ordet till kommunchefen Michael Nordin.
– Jag tycker kommunen har lyckats bra med att få alla medarbetare att känna till vår värdegrund och vision inför 2030, sa kommunchefen, och inledde med att spela upp en video från hemsidan, som gav en mycket ljus bild av Töreboda inför framtiden.
– Visionen är att vi ska växa med nästan 800 invånare till 2030. Tidigare kunde jag kanske tvivla på att vi verkligen skulle klara det, men med den utveckling som pågår i vårt närområde tror jag nu att vi snarare blir ännu fler, sa han.
Michael Nordin fortsatte med att pedagogiskt bena ut hur den kommunala förvaltningen är organiserad, och hur rollfördelningen mellan tjänstepersoner och politiker ser ut.
– Ni politiker bestämmer vilka mål ni vill arbeta mot och vad som ska göras. Vi tjänstepersoner står för ”huret”, det vill säga hur vi når dit.
Till sist avslöjade Michael Nordin att han inte känner sig fullärd som kommunchef efter snart två år på posten.
– Jag lär mig nya saker hela tiden; det tycker jag är roligt. Ni behöver alltså inte alls känna er fullärda efter de här dagarna, försäkrade han.
Under fikarasten funderade nykomlingen Christofer Engman Johansson över dagen så här långt.
– Det är mycket att smälta, men jag tycker det är jättebra att få den här informationen, sa han.
Hur arvoderas förtroendevalda?Ny i kommunfullmäktige: Johnny Hallgren, SDNy i kommunfullmäktige: Christofer Engman Johansson, M