Hoppa till huvudinnehållet

Mariestad Bois att likna vid börsen: ”Höjer prognosen”

Publicerad:
Reporter Peter Gustafsson
Peter Gustafsson
peter.gustafsson@mariestadstidningen.se
Mariestad Bois supportar har kastats mellan hopp och förtvivlan, men nu är flaggan i topp igen sett till Skaraborgsrivalen.
Mariestad Bois supportar har kastats mellan hopp och förtvivlan, men nu är flaggan i topp igen sett till Skaraborgsrivalen. Foto: Peter Gustafsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag blir inte klok på Mariestad Bois hockey säsongen 2022/2023.

Laget var en hårsmån från att missa allettan, men nu har Bois istället hugg på en fin slutspelsplats (tidigare kallat playoff).

Nu får jag revidera mitt tips.

Det har sannerligen varit en sanslös säsong för de hockeyintresserade i Mariestadsområdet. Supportrarna har kastats mellan hopp och förtvivlan hela tiden. Bois formkurva kan liknas vid Stockholmsbörsen. Hösten innebar rejäl nedgång för att hacka sig uppåt efter årsskiftet.

Två 2–8-matcher i allettan har på sistone följt av två urstarka segrar mot serieledarna Nybro Viking och Kalmar HC.

Jag tippade tidigare en sjundeplats för laget när allt summeras den 1 mars.

Det finns anledning att höja den prognosen några snäpp. De återstående sex matcherna spelas faktiskt mot de sex lagen som ligger under Bois. Att fyra av mötena avgörs på bortaplan ser jag inte som något hinder med tanke på att Bois bara förlorat en bortamatch hittills i allettan.

Dessutom räknar jag med att laget kommer att offra allt för att knäppa dit Skövde IK i Bilingehov den 19 februari. SIK har vunnit alla de tre mötena hittills.

Skövde kom, precis som jag väntade, före Bois i höstserien. Jag förväntade mig också att Bois skulle få igång maskineriet längre fram. Det slog in.

Däremot är jag överraskad att Skövde inte presterat bättre än åtta poäng på tolv matcher. Inför allettan höjde SIK-anhängarna förväntningarna. Det gjorde de med all rätt eftersom tränaren Staffan Lundh styrde laget mot hösttoppen med många vunna tredjeperioder i bagaget.

Medan det varit minst sagt turbulent i Bois har SIK haft lugna gatan i jämförelse, men nu verkar ordningen återställd för alla Boisare.

I dagsläget ligger Mariestad tolv poäng före antagonisten. Skövde har, trots en snygg höst, hamnat där de gjort under senaste säsongerna - sist.

Bois kan mycket möjligt hålla sitt snitt om en femteplats sett över de sex senaste allettansäsongerna. Det trodde jag aldrig att jag skulle skriva.

Kan mycket väl bli topp fem för Mariestad Bois

Det vore ju jäkligt roligt om SIK kunde krypa upp på en slutspelsplats. I den bästa av världar skulle vi i så fall teoretiskt sett kunna få ett slutspelsdrama mellan Bois och SIK. Så var det våren 2018 - vilka matcher och vilka publikfester!

Att Bois lyckats få igång poängskörden är starkt. Säga vad man vill om att Andreas Appelgren fick lämna tränarposten. Prestationsmässigt har Ronny Helander och Peter Isgren lyckats styra skutan framåt, enligt den förhoppning som sportchef Carl Johansson hade.

Dessutom har allettan-förvärvet Ludwig Wistén visat sig vara en fullträff, liksom namn som Gustav Lindberg och Oscar Tellström. För att inte tala om att Jesper Lindén, som gör allt för att hålla ögonen på sig från klubbarna i allsvenskan.

Därtill har ”gnuggarna” Andreas Axelsson och Herman Lundin underordnat sig sin defensiva uppgift i laget. Utropstecken sätts på juniorerna Carl-Johan Gustavsson och Simon Niska så här långt. Killar inför framtiden.

Jag väntar med ordet succé i några veckor.

Det kan ändra sig fort på börsen.

Artikeltaggar

Carl JohanssonIshockeyMariestad Bois HCPeter IsgrenRonny HelanderSkövde IKTräning