Hoppa till huvudinnehållet

Tredje konst- och kulturrundan blir tidigare på hösten – och återgår till en dag

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se
Konst- och kulturrundan i Gullspångs kommunhölls förra året 8-9 oktober. I år blir det en månad tidigare, 9 september.
Konst- och kulturrundan i Gullspångs kommunhölls förra året 8-9 oktober. I år blir det en månad tidigare, 9 september. Foto: Per Claesson

Gullspångs konst- och kulturrunda anordnas för tredje gången i år den 9 september. Det är tidigare på hösten än förra året, och rundan äger rum på endast en dag istället för två.

Den första konst- och kulturrundan i Gullspångs kommun 2021 skedde på en dag. Det fanns möjlighet att åka runt till utställare i Södra Råda, Gårdsjö, Otterbäcken och andra orter i hela kommunen.

En slutsats efter denna premiärrunda var att det var svårt att hinna med att besöka alla utställare på bara en dag och därför ordnades nästa års runda under två dagar. Man sköt också fram arrangemanget till oktober, så att det inte skulle krocka med skördefester i grannkommuner.

I år blir det återigen en runda under en dag, 9 september.

– Vi kom fram till det efter feedback från aktörer i konst- och kulturrundan att de gärna vill lägga det tidigare än oktober och att de föredrog en dag istället för två, säger Agatha Lahaise-de Jong, turismansvarig i Gullspångs kommun.

I och med att rundan tidigareläggs en månad räknar man med att fortsatt undvika krock med skördefester i närområdet.

Dessutom öppnade sig en möjlighet att lägga det på samma dag som höstmarknaden i Hova, som brukar hållas under andra helgen i september.

– Vi kom fram till att det är bättre att vi arrangerar på samma helg, så att det händer mer samma helg än att det är marknad en helg och sedan konst- och kulturrunda veckan därpå. Kombinationen gör att det finns större anledning och blir mer intressant att åka till Gullspångs kommun den dagen, säger Agatha Lahaise-de Jong.

Sedan tidigare brukar septembermarknaden i Hova även sammanfalla med dragspelsstämman på Otterbergets camping, som i år äger rum 7-10 september.

Ett ytterligare arrangemang 9 september är att Fagerlids hembygdsförening ordnar bakluckeloppis vid E20 i Hova.

Bild från dragspelsstämma på Otterbergets camping.
Bild från dragspelsstämma på Otterbergets camping. Foto: Per Claesson

I Hova blir det däremot ingen marknad under den tidigare delen av året i år. Innan pandemin fanns en tradition att varje år hålla två marknader i Hova och två marknader i Gullspång.

Men i Hova har man nu bestämt sig för att satsa enbart på marknaden i september och inte i februari som ordnats tidigare år. En omständighet är att Hova de senaste åren haft en ambitiös julskyltning i december med ett flertal knallar. Detta arrangemang har en viss närhet i tiden till en eventuell februarimarknad.

Däremot är det spikat datum för två marknader i Gullspång i år, 1 april och 21 oktober.

Höstmarknad i Gullspång år 2021.
Höstmarknad i Gullspång år 2021. Foto: Per Claesson

År 2024 planeras för marknad i Gullspång den tredje lördagen i oktober, liksom det är i år.

Däremot planeras för en flytt av vårmarknaden till andra helgen i maj. En tanke med framflyttningen till maj är att det ska bli enklare att få till fler arrangemang samma helg, som barnaktiviteter och samverkan med kulturskolan.

Agatha Lahaise, turismansvarig i Gullspångs kommun
Agatha Lahaise, turismansvarig i Gullspångs kommun Foto: Malin Bring

Läs också

Artikeltaggar

Agatha LahaiseCampingGullspångGullspångs kommunHovaKonstMarknaderNöje/KulturSödra Råda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.