Hoppa till huvudinnehållet

Hjälp skickas till Ukraina – från Garnisonsmuseet: ”Batterier och termosar”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
I kriget i Ukraina försöker man också rädda kulturarvet, vilket nu Garnisonsmuseet i Axvall bidrar till.
I kriget i Ukraina försöker man också rädda kulturarvet, vilket nu Garnisonsmuseet i Axvall bidrar till. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Garnisonsmuseet i Axvall skickar stöd till Ukraina.

Efter en förfrågan från det krigsdrabbade landet kunde museet i Axvall samla ihop en del av det som behövs.

– Det är bland annat ståltermosar, förlängningskablar och en termohygrometer, menar Garnisonsmuseets chef Nils Erik Nilsson.

Före jul sände Ukrainas kultur- och informationsminister Oleksandr Tkachenko en förfrågan om stöd genom EU:s civilskyddsmekanism, internationellt förkortat EUCPM, adresserad till kommissionär Mariya Gabriel. Förutom ett brev som beskrev varför behovet är stort för att rädda Ukrainas kulturarv fanns också en lista på vad det är de i första hand efterfrågar.

I Sverige tog Riksantikvarieämbetet på sig samordningsansvaret och skickade ut en förfrågan till bland andra Garnisonsmuseet Skaraborg som ligger i Axvall.

Garnisonsmuseet startade då en insamling och har nu skickat en transport via Riksantikvarieämbetet för vidarebefordran med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, till Ukraina.

– Insamlingen inbringade drygt 10 000 kronor och bland annat bidrog Länsförsäkringar Skaraborg med två kartonger brandfiltar. Förutom brandfiltar innehöll leveransen batterier, ståltermosar, förlängningskablar och en termohygrometer. Allt det var efterfrågat av de i Ukraina, berättar Garnisonsmuseets chef Nils Erik Nilsson.

Nils Erik Nilsson på Garnisonsmuseet är tacksam för alla som hjälpt till med insamlingen till det krigsdrabbade Ukraina.
Nils Erik Nilsson på Garnisonsmuseet är tacksam för alla som hjälpt till med insamlingen till det krigsdrabbade Ukraina. Foto: Elin Andersson

”Hörde av sig”

Som så ofta annars är människor givmilda och vill hjälpa till när nöd uppstår, och det upplevde även Garnisonsmuseet.

– När folk hörde att vi startat en insamling för att hjälpa till att rädda kulturarvet i Ukraina var det många som hörde av sig och ville delta, säger Nilsson, och skickar samtidigt med ett stort tack till alla som bidragit.

Garnisonsmuseet är inte ensamma om att ha hörsammat efterfrågan från Ukraina. Även Västergötlands museum i Skara har varit involverade. Det kan du läsa mer om här:

Artikeltaggar

AxvallEUGarnisonsmuseetKulturarvLänsförsäkringarMSBNyheterNöje/KulturRiksantikvarieämbetetSkara kommunSkaraborgUkraina

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.