Hoppa till huvudinnehållet

Mobilnäten 2G och 3G kommer att släckas ned: ”Alla behöver se över sin teknik”

Publicerad:
Några, som stödjer 2G eller 3G, av de här sändarna på stadshusets tak kommer att släckas ned de närmaste åren.
Några, som stödjer 2G eller 3G, av de här sändarna på stadshusets tak kommer att släckas ned de närmaste åren. Foto: Charlotte Ferneman

Mobilnäten 2G och 3G ska släckas ned vilket kan göra gammal utrustning obrukbar.

– Alla behöver se över sin teknik, säger Viktor Bergström vid Vänerenergi.

De båda näten 2G (GSM) och 3G (WCDMA) har funnits sedan 1992 respektive 2006. Nu ska de stängas och lämna plats för bland annat 5G-nätet. Anledningen är att frekvenserna inte räcker till och branschen vill få mer utrymme för de betydligt effektivare 4G- och 5G-näten.

– Senast 2025 ska det vara utfasat. Därför behöver alla se över sin teknik, säger Viktor Bergström, säljare vid kommunala Vänerenergi.

Vänerenergis utrustning hos kunderna kommer inte att påverkas. Exempelvis samlas informationen från elmätarna genom ett system som kommunicerar via elnätet.

– Om de stöttats av 3G hade vi fått byta ut dem eller satt in nya moduler. Nu har vi nyare system där det behövs; exempelvis har vi 4G-utrustning i laddstolparna.

Kolla utrustningen

Alla, såväl privatpersoner, myndigheter och företag, som har någon form av larm bör se över vilken nät som används så att funktionen inte påverkas när nätet släcks. Även betalsystem, med äldre utrustning, kan påverkas. Samma sak gäller mobiltelefoner, de bör klara minst 4G för att vara användbar när övriga nät släckts ned.

Viktor Bergström, Vänerenergi, ger rådet till alla att se över sin tekniska utrustning då 2G- och 3G-näten ska släckas ned.
Viktor Bergström, Vänerenergi, ger rådet till alla att se över sin tekniska utrustning då 2G- och 3G-näten ska släckas ned. Foto: Alf Ehn

– De enheter som har sim-kort bör ses över. En gammal mobiltelefon, som inte har 4G, kommer att sluta fungera, säger Viktor Bergström.

– Telefonerna ska även stödja något som kallas Volte, Voice over LTE, som gör att det går att ringa på 4G- och 5G-näten.

Flera kommuner har larm som redan stödjer de nyare näten. Flera har bytt sina gamla enheter och ser även över system som har koll inom exempelvis VA-området.

– Modem och övervakning är de stora bitarna. Men jag kan tänka mig att leverantörerna är villiga att sälja nya saker och se till att kunderna har utrustning som fungerar. Samtidigt har många jobbat hemifrån under pandemin vilket ökat kraven på utrustning och uppkoppling.

Är medvetenheten inom branschen stor?

– Jag tycker att informationen har varit bra, alla har varit ute tidigt och informerat. Post och telestyrelsen, PTS, har en bra hemsida som informera om vad som sker. Det kändes lite oroligt i början, men efter diskussioner med vår största kund, Mariestads kommun, och att vi varit ute i tid och informerat så känns det bra.

Finns det någon risk för att något går snett?

– Nej, om det skulle uppstå större problem så kan operatören tillfälligt backa avvecklingen tills man löst det problemet, detta gäller då om enskilda användare drabbas.

3G-nätet kommer släckas ned först för att kunna bygga ut 5G, samt utöka 4G-nätet.

– I Mariestad har Telia startat med 5G, de övriga operatörerna är på gång. Jag tror att 3G-nätet kommer att försvinna under 2023, däremot kommer 2G att fungera längre för att fördröja processen.

Kopparnätet

Kopparnätet, som gav traditionell fast telefoni och bredband via telejacket ersätts successivt med fiber och/eller mobilnät. I kommunen finns det gamla nätet kvar i centrala Mariestad, vissa ytterområden samt i Lugnås och Lyrestad.

– Vi har ingen satt tidplan ännu för när nätet ska tas ner, men alla berörda kunder kommer att få information minst 15 månader i förväg, säger Telias presschef Irene Krohn.

Nätens utveckling

2G-nätet kallas även GSM och togs i bruk under tidigt 1990-tal. Det används främst för att styra och kommunicera med tekniska apparater.

3G-nätet (WCDMA) lanserades 2006 och ökade hastigheten på nätet med cirka 40 gånger.

4G kom strax efteråt och är en effektivare teknik som rymmer fler användare samtidigt. I dagsläget sker fyra femtedelar av all mobilkommunikation i 4G-nätet.

5G lanserades 2018 men ännu finns ingen storskalig nätteckning.

Fakta: VGR

De kan sluta fungera

Tekniska prylar och installationer som enbart använder 2G och/eller 3G kommer inte att fungera när näten släcks ned. Några exempel: parkeringsautomater, larmtjänster, värmepumpar, robotgräsklippare, videoövervakning, låsmekanismer, pumpstationer, dammar, fläktar och väderstationer.

Fakta: VGR

Artikeltaggar

BredbandLugnåsLyrestadMariestadMariestads kommunPolitiska system och ideologierPost- och telestyrelsenTeknikTeknik och vetenskapTelefoniTeliaVänerenergiVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.