Hoppa till huvudinnehållet

Målet: Gullspång till topp 75 i näringslivsranking – måste klättra 150 steg

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se
På ett möte med företagare i Gullspångs kommun presenterades förslag till en plan för bättre näringslivsklimat.
På ett möte med företagare i Gullspångs kommun presenterades förslag till en plan för bättre näringslivsklimat. Foto: Per Claesson

Gullspångs kommun vill kraftigt förbättra sitt företagsklimat och en föreslagen målsättning är att hamna på topp 75 i Svenskt näringslivs kommunranking. Det kräver att man klättrar fler än 150 placeringar.

– Vi menar allvar med att vi vill starta en resa för bättre näringslivsklimat, sa kommundirektör Mats Öman vid ett möte med företagare.

Gullspångs kommun håller på att ta fram en strategi och en plan för att nå ett bättre näringslivsklimat under åren 2023-2026. På ett möte i kommunhuset i Hova med näringslivsföreträdare presenterades och diskuterades planerna.

I förslaget till strategidokument ingår två mål. Det första målet är att kommunen fram till år 2026 ska ha klättrat till topp 75 i Svenskt näringslivs ranking över företagsklimatet.

I den senaste rankingen över näringslivsklimat från Svenskt näringsliv låg Gullspångs kommun på plats 229 av 290. Kommunen har de senaste två åren tappat placeringar från att för två år sedan ha legat på plats 157.

– Det ser inte jättebra ut för Gullspång och kanske är det sanningen som visas, uttryckte Mats Öman på mötet.

Kommundirektör Mats Öman går igenom anteckningar från olika grupper av företagare som diskuterade förslaget till plan för bättre näringslivsklimat.
Kommundirektör Mats Öman går igenom anteckningar från olika grupper av företagare som diskuterade förslaget till plan för bättre näringslivsklimat. Foto: Per Claesson

Enkätsvar från företagare spelar en stor roll för resultatet i undersökningen som ligger till grund för kommunrankingen.

– Det ni efterlyst och vi fått sämst värde på är dialogen med kommunen. Jag skulle bli extremt förvånad om det inte ökar nu, sa Mats Öman till företagarna på mötet.

Tidigare har det varit ett problem med vakanta tjänster på kommunkontoret. Mats Öman pekade på att man under senare tid gjort flera nyanställningar, som av samhälls- och näringslivsutvecklare, kommunikatör och kanslichef.

Det andra målet som föreslås är att arbetslösheten i kommunen ska vara lika eller under riksgenomsnittet år 2026. Idag ligger arbetslösheten i kommunen (8,3 procent i januari 2023) ungefär två procentenheter högre än i riket (6,5 procent).

Under senare delen av mötet diskuterades utkastet till planen för att nå ett bättre näringslivsklimat i mindre grupper. En tanke var att ge möjlighet till inspel från företagare innan beslut om planen och strategin kommer att fattas politiskt.

En av grupperna som diskuterade planen för att förbättra näringslivsklimatet. - Generellt är det bra med dialog, säger Alexander Lindblad i mitten av bilden.
En av grupperna som diskuterade planen för att förbättra näringslivsklimatet. - Generellt är det bra med dialog, säger Alexander Lindblad i mitten av bilden. Foto: Per Claesson

Flera av företagarna var positiva till kommunens inbjudan till mötet och att man tar initiativ till dialog med näringslivet.

– Det är bra att mötet hålls och att det tas fram strategi och plan. Kommunen vill bli bättre, säger Magnus Ingves, vd vid Moelven Vänerply.

I förslaget till plan ingår avsnitt om tjänstemännens attityder, kommunpolitikernas attityder samt kommunens service och bemötande. Detta är viktiga områden för att nå en förbättring, menar Magnus Ingves.

– Kommunen behöver bli mer av en serviceorganisation och mindre av en myndighet, säger han.

Vad gäller målet om att hamna på topp 75 i näringslivsrankingen påpekar en del, som Anna Danielsson, vd på Hova rörledningsaffär, att det kommer att vara en utmaning. Men flera är positiva till ambitionen.

– Sikta mot stjärnorna och du når grantopparna, säger Peter Löwenmark på Ica i Gullspång.

I inledningen av mötet presenterade sig Björn Thodenius, som är ordförande i kommunstyrelsen sedan årsskiftet, och Jenni Strand (S) som är nytt oppositionsråd. Katariina Ikonen berättade också under mötet om sina arbetsuppgifter som samhälls- och näringslivsutvecklare.

Diskussion i grupper av företagare om förslaget till plan för att utveckla företagsklimatet. Stående i bild till höger är kommunstyrelsens ordförande Björn Thodenius (M).
Diskussion i grupper av företagare om förslaget till plan för att utveckla företagsklimatet. Stående i bild till höger är kommunstyrelsens ordförande Björn Thodenius (M). Foto: Per Claesson

Artikeltaggar

ArbetslöshetBjörn ThodeniusGullspångGullspångs kommunHovaIcaJenni GustrandKommunstyrelsenMagnus IngvesMats ÖmanMoelvenNäringslivSamhälleTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.