Hoppa till huvudinnehållet

Borrebodabor protesterar mot översiktsplanen: "Stryk det”

Publicerad:
Det var när fastigheten Sörgården 23 lades ut till försäljning som grannarna blev uppmärksamma på planerna om ett utbyggnadsområde i södra Borreboda.
Det var när fastigheten Sörgården 23 lades ut till försäljning som grannarna blev uppmärksamma på planerna om ett utbyggnadsområde i södra Borreboda. Foto: Malin Bring

"Stryk det område som i Översiktplanen pekas ut som Rotkilens handelsområde." Det är budskapet i ett brev till kommunstyrelsen från 14 boende och verksamma i södra Borreboda. ÖP:n tar inte hänsyn till att det finns åtta bostadshus för permanentboende i det föreslagna området, menar brevskrivarna.

Det var i samband med att fastigheten Sörgården 23 i södra Borreboda lades ut till försäljning för en månad sedan, som byborna blev uppmärksamma på vilka planer som skisseras för den södra delen av byn i kommunens Översiktsplan 2030.

Enligt ÖP:n föreslås området mellan Skövdevägen och Borrebodavägen, där brevskrivarna bor eller är verksamma, bli ett utbyggnadsområde för verksamhet eller handel. Eftersom det ligger på andra sidan vägen från Rotkilens industriområde har det fått namnet Rotkilens handelsområde

Åkermark och lövskog

I beskrivningen av området står det: "Marken är privatägd och utgörs idag av jordbruksmark." Texten nämner också att en lövskogsinventering har gjorts i området. Det är en bristfällig beskrivning tycker brevskrivarna, och påpekar att det också finns åtta bostadshus för permanentboende med ekonomibyggnader och verksamhetslokaler i den utpekade delen av byn.

"Området innebär en fin miljö för södra delen av Töreboda tätort och strax väster därom finns Borreboda dammar som erbjuder rekreativa värden och ekosystemtjänster när Töreboda med många besökare," skriver gruppen, och fortsätter att de uppfattar förslaget som ett hos mot deras boenden, verksamheter och livsmiljö.

Trygghet tillsammans

"Töreboda kommun vägleds av värdeorden tillväxt, trygghet och tillsammans. Vi ska tillsammans utveckla vår kommun utan att förstöra," framhåller brevskrivarna, och avslutar sin skrivelse med att de vill att kommunen stryker området Rotkilens handelsområde i den fortsatta politiska behandlingen av ÖP:n.

Fristen för att lämna synpunkter på Översiktsplanen gick ut den 31 augusti förra året, men planen har ännu inte fastställts av fullmäktige. Borrebodaborna riktar sin skrivelse till kommunstyrelsen, via fullmäktigeledamoten Karl-Johan Gustafson (C), som skickat in den.

Budgivningen på fastigheten Sörgården 23 pågår fortfarande. Utgångspriset var 1, 4 miljon kronor; i skrivande stund ligger högsta budet på 2,2 miljoner.

Kommunens planer oroar boende i Borreboda – vill inte flytta: ”Blandade känslor”

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiFastigheterFörsäljningKarl-Johan GustafsonKommunstyrelsenTörebodaTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.