Hoppa till huvudinnehållet

Bäverhydda får rivas – blockerar båtplatser och brygga

Publicerad:
En bäverhydda får rivas i Mariestads kommun, då den blockerar en båtplats. Det är dock inte dessa bävrars hydda som ska rivas, de fotograferades vid Tidan i Mariestad för ett antal år sedan.
En bäverhydda får rivas i Mariestads kommun, då den blockerar en båtplats. Det är dock inte dessa bävrars hydda som ska rivas, de fotograferades vid Tidan i Mariestad för ett antal år sedan. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Länsstyrelsen ger tillstånd att riva en bäverhydda på en fastighet i Mariestads kommun. Detta då bävrarnas byggda boplats har spärrat av vattenvägen till en båtplats med bryggor.

Bäverhyddan ligger vid en båtplats. Mariestadsbon som ansökt om tillstånd att få riva den skriver att hyddan byggts så vattenvägen dit stängts av. Under sensommaren gick det varken att ta sig ut eller in med båtarna till bryggorna, står det i ansökan.

Länsstyrelsen bedömer att det finns skäl att ge tillstånd till en rivning av en bäverhydda på denna plats, då de inte ser något annat sätt att göra det möjligt att ta sig till bryggorna.

Myndigheten skriver i beslutet att samtliga bävrar som bor i hyddan ska avlivas innan eller i samband med rivningen, i den mån det är möjligt. Tillståndet gäller från den 1 maj till den 10 maj 2023, då allmänna jakttiden för bäver är över.

Länsstyrelsen skriver även i beslutet att de bör arbeta mer förebyggande framöver, exempel vis jakt på bäver under jakttid och riva nya bäverdämmen under den tid på året då det inte krävs ett tillstånd från myndigheten.

Artikeltaggar

MariestadMariestads kommunNyheterTidanTillstånd

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.