Hoppa till huvudinnehållet

Rusning till lyckad jobb- och utbildningsmässa - ”Allt svårare hitta personal”

Publicerad:
Timnit Bahram hör sig för om jobbmöjligheterna hos assistansförmedlingen Skaraborg Assistans. Förutom godis och clementiner delar företaget ut gratis diskborstar och slaskrensare.
Timnit Bahram hör sig för om jobbmöjligheterna hos assistansförmedlingen Skaraborg Assistans. Förutom godis och clementiner delar företaget ut gratis diskborstar och slaskrensare. Foto: Malin Bring

Det var nästan svårt att ta sig fram när den gemensamma jobb- och utbildningsmässan öppnade dörrarna till Gjutaren torsdag eftermiddag. Utmed väggarna hade företag och utbildningsanordnare tagit plats med affischer, informationsskärmar, visitkort och ätbara lockbeten.

Besökarna strosade runt, delade ut cv:n och skapade kontakter.

– Hur gör man här? frågar 39-åriga Timnit Bahram lite osäkert, när hon kommer in i myllret på mässan.

– Har du skrivit ut ditt cv? Bra! Då går du bara runt hos de företag som intresserar dig, pratar lite med dem och lämnar ditt cv, så de kan kontakta dig, säger hennes Komvuxlärare Carin Hägnestam.

Det finns mycket att välja på. Hela 28 företag från Töreboda, Gullspång och Mariestad är på plats, tillsammans med fyra utbildningsanordnare.

– Jag tror företagen känner att det börjar bli svårt att hitta personal. De har varit föredömligt lätta att ha att göra med, säger utvecklingsstrategen Joakim Stier, som arrangerat mässan tillsammans med näringslivsutvecklaren Johan Storm, Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheterna i Töreboda och Gullspång.

Företagen har speciellt önskat sig att högstadieeleverna skulle bjudas in till mässan, berättar Joakim Stier. Om alla hörsammat inbjudan vet han inte, men det är tydligt att flera små flockar av skolelever hittat hit.

Leo Andersson, Leo Karlsson, Eddie Karlsson och Elias Jonsson går i åttonde klass på Centralskolan.  De har blivit hitskickade av sin lärare men är inte så intresserade av att  söka sommarjobb, säger de.
Leo Andersson, Leo Karlsson, Eddie Karlsson och Elias Jonsson går i åttonde klass på Centralskolan. De har blivit hitskickade av sin lärare men är inte så intresserade av att söka sommarjobb, säger de. Foto: Malin Bring

– Vi skulle bara hit och kolla lite på gymnasier och grejer, säger Leo Andersson, som är här tillsammans med tre kompisar som alla går i åttan på Centralskolan.

Att söka sommarjobb har han inte tänkt sig.

– Mamma säger att jag kan vänta till sommaren med det, slår han fast.

Emilia Mellgren är på jobbjakt med hjälp av sin blivande gode man Lars Aleniusson. –Vi kommer att hitta något; jag ger mig inte, säger Lars beslutsamt.
Emilia Mellgren är på jobbjakt med hjälp av sin blivande gode man Lars Aleniusson. –Vi kommer att hitta något; jag ger mig inte, säger Lars beslutsamt. Foto: Malin Bring

Emilia Mellgren från Töreboda är här tillsammans med Lars Alenius, som håller på att söka om att bli hennes gode man.

– Det var Lars idé att gå hit, det hade nog inte blivit av för mig om jag skulle gå hit själv, säger Emilia, som säger sig vara öppen för det mesta i jobbväg.

– Emilia är både positiv och morgonpigg. Sådana människor är inte lätta att få tag på nuförtiden, säger Lars och banar väg mot Källbergs bord i trängseln.

Erik Eklund, produktionschef på Nimo-verken i Hova, ser igenom cv:n han fått in från besökare på mässan.
Erik Eklund, produktionschef på Nimo-verken i Hova, ser igenom cv:n han fått in från besökare på mässan. Foto: Malin Bring

Hos Nimo i Hova, som har den glada texten ”Hurra för torkskåpet” på sin reklambanderoll, är det tidvis trångt om plats. Timnit Bahram är en av många som besöker företaget för att lämna sitt cv.

– Vi växer så det knakar, just nu saknar vi åtta medarbetare, säger produktionschefen Erik Eklund, som har fått in en hel hög med cv:n.

Nimo behöver allt från avancerade cnc-operatörer till montörer. Företaget anställer folk löpande och lär upp dem på plats. Det kan mycket väl finnas intressanta aspiranter bland besökarna tror produktionschefen, och bläddrar i sin hög.

Marianne Ljungström från Hajstorps café och vandrarhem byter kontaktuppgifter med Timnit Bahram.
Marianne Ljungström från Hajstorps café och vandrarhem byter kontaktuppgifter med Timnit Bahram. Foto: Malin Bring

Mot slutet av eftermiddagen har Timnit tillbringat flera timmar på mässan. Nu väntar hon på sin väninna så att de kan gå hem. Hon har lämnat ut fem-sex cv:n som hon haft med sig och känner sig nöjd.

– Det känns bra, man fattar hur det går till när man kommer in. Jag har pratat med några industrier och någon som hade städjobb. Jag läser på SFI och hoppas jag blir så bra på svenska så jag kan ta ett sommarjobb till sommaren, säger hon.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetsmarknadGodisGullspångGymnasieskolanHovaKällbergsLärareSkola och utbildningTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.