Hoppa till huvudinnehållet

Besökare åkte vattenrutschkana – blev av med tån: ”En tråkig händelse”

Publicerad:
En besökare förlorade sin lilltå i ett åk i vattenrutschkanan Turbo i Upplevelsebadet. Tån hittades efteråt men den gick inte att sy fast.
En besökare förlorade sin lilltå i ett åk i vattenrutschkanan Turbo i Upplevelsebadet. Tån hittades efteråt men den gick inte att sy fast. Foto: Per Engelbrektsson

En besökare på Upplevelsebadet blev av med en tå under färden ner i vattenrutschkanan Turbo – personen misstänker att den fastnade i en vass kant.

”En tråkig händelse, men varken vi eller en oberoende besiktning har kunnat fastslå vad som hänt” säger Peter Lackdal, Arenabadet.

Det var för ett par veckor sedan som besökare var på Upplevelsebadet i Arena Skövde. När personen nästan var nere vid slutet av vattenrutschkanan Turbo inträffade olyckan.

Tån amputerades

I en skadeanmälan till Skövde kommun förklarar personen att hen fastnade med lilltån i något, troligtvis en vass kant. Tån amputerades direkt.

En anhörig ska senare ha hittat tån på golvet. Ambulans larmades till platsen och personen fördes till Skaraborgs sjukhus. Där kunde man bara sy igen såret, tån kunde inte sys fast. Personen har sedan fått lägga om såret flera gånger och konstaterar också i anmälan till kommunen att hen för alltid kommer att ha en amputerad tå med allt vad det kan innebära för problem.

”Efter olyckan stängde vi Turbo omedelbart, tog hand om den drabbade personen och så vidare. Sedan har en oberoende besiktning utförts av attraktionen, men inget som kan förklara olyckan har hittats” säger enhetschefen Peter Lackdal.
”Efter olyckan stängde vi Turbo omedelbart, tog hand om den drabbade personen och så vidare. Sedan har en oberoende besiktning utförts av attraktionen, men inget som kan förklara olyckan har hittats” säger enhetschefen Peter Lackdal. Foto: Tobias Larsson Franzén

Den drabbade anser att olyckan inte ska kunna ske, men att den har gjort det trots att rutschkanan är kontrollerad enligt gällande regler. Hen kräver nu ersättning för sveda och värk och andra olägenheter enligt gällande skadeståndsrättsliga regler.

”Ingen förklaring”

Peter Lackdal, enhetschef Arenabadet, som beklagar det inträffade, säger till tidningen att kommunen alltid följer gällande rutiner, vilket innebär besiktningar och dagliga kontroller av attraktionerna.

– Efter olyckan stängde vi Turbo omedelbart, tog hand om den drabbade personen och så vidare. Sedan har en oberoende besiktning utförts av attraktionen, men varken företaget som utförde besiktningen eller vi har kunnat hitta något som kan förklara olyckan, säger Peter Lackdal.

– Vi har nu lämnat över allt till försäkringsbolaget som kommer att utreda fallet vidare, vi har skickat med alla dokument från gjorda besiktningar och kontroller.

Turbo fortsatt stängd

Under tiden som utredningen pågår är Turbo fortsatt stängd.

– Vi får se vad som händer därefter.

Olyckor sker då och då i Upplevelsebadet, inte konstigt att besökare kan halka eller liknande i en sådan miljö.

– Men det är första gången en olycka av den här karaktären inträffar.

Artikeltaggar

Arena SkövdeOlyckorOlyckor och katastroferSjukhusSkaraborgSkövde kommunVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.