Hoppa till huvudinnehållet

Metsä Tissue startar rekryteringen till nya fabriken – möte lockade många

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Det var nästintill fullsatt i regionsalen när Metsä tissue bjöd in till ett öppet möte om byggplanerna i Mariestad.
Det var nästintill fullsatt i regionsalen när Metsä tissue bjöd in till ett öppet möte om byggplanerna i Mariestad. Foto: Jenny Åberg

Utbyggnaden av pappersbruket i Mariestad har startat. Om två år ska den nya fabriken stå klar. Till dess behöver Metsä tissue anställda 100 personer.

– Rekryteringen till nyckelpositioner startar redan i år, säger Jani Sillanpää, vd i Sverige.

På torsdagskvällen höll Metsä tissue ett öppet möte för att berätta om sina planer för den nya fabriken. Runt 150 personer samlades då i den gamla regionsalen i Mariestad och ytterligare 80 personer följde informationen via länk.

– Vi kommer att investera 4,2 miljarder i Mariestad. Det är den absolut största investeringen som Metsä tissue gjort och en av de största i Europa i pappersbranschen, förklarade Jani Sillanpää.

Jani Sillanpää, vd, Fredrik Wirf, byggprojektledare, och Esa Paavolainen, projektdirektör.
Jani Sillanpää, vd, Fredrik Wirf, byggprojektledare, och Esa Paavolainen, projektdirektör. Foto: Jenny Åberg

Satsningen innebär att produktionskapaciteten fördubblas. Därmed behövs också personalen utökas från omkring 350 till 450 personer.

– Omkring 75 av dem är produktionsarbetare med teknisk kompetens, men vi behöver också produktionsingenjörer och automationsspecialister, berättade vd:n.

Under bygget kommer det att krävas långt fler – uppskattningen är omkring 500 personer.

Samtidigt är det flera andra stora byggen på gång i området, till exempel kriminalvårdens utökning och den nya batterifabriken. Men det bekymrar inte Metsä tissues projektdirektör Esa Paavolainen.

– Det finns en viss tidsdifferens mellan projekten. Vi ligger lite före Volvo och kriminalvården kommer emellan. Det byggs inte heller så många bostäder just nu och det kan vi dra fördel av, säger han.

Esa Paavolainen är projektdirektör.
Esa Paavolainen är projektdirektör. Foto: Jenny Åberg

Men konkurrensen hårdnar, och det gäller inte bara om byggarbetare. Under torsdagen kunde MT avslöja att en konkurrent till Metsä tissue, ungerska Vajda Papir Scandinavia, planerar att starta ett pappersbruk i Otterbäcken.

– Det förändrar absolut ingenting för oss. Vi tror på våra planer, förklarade Jani SIllanpää efter en fråga från en åhörare på mötet om hur Metsä tissue ser på konkurrensen.

Men faktum är att arbetskraft med teknisk kompetens kommer att vara hårdvaluta i Skaraborg under de kommande åren.

– Vi behöver rekrytera och det även utanför Mariestad. Vi har en plan, försäkrar Esa Paavolainen.

Arbetet med att bygga ut Metsä tissues fabrik i Mariestad har börjat. Nu flyttas massor, bland annat för att bygga tillfälliga bullervallar.
Arbetet med att bygga ut Metsä tissues fabrik i Mariestad har börjat. Nu flyttas massor, bland annat för att bygga tillfälliga bullervallar. Foto: Charlotte Ferneman

Bygget vid Katrinefors bruk har redan inletts, det startade den 15 februari. Nu pågår anläggningsarbete. Bland annat ska en halv miljon kubikmeter jord förflyttas inom området. Vegetation tas ner och i mitten på mars börjar man att borra och spränga i området, ett arbete som kommer att pågå under större delen av året. Till sommaren inleds pålningen, även det en aktivitet som kan skapa störande ljud.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att minimera det genom att bygga temporära vallar för att ta bort ljudet, förklarade byggprojektledare Fredrik Wirf.

Han berättade att Metsä tissue kommer att ta kontakt med de som är närmast berörda och företaget kommer även fortlöpande att göra mätningar för att följa hur arbetat påverkar omgivningen.

Enligt Fredrik Wirf kommer byggarbetet normalt att ske på vardagar klockan 7 till 19. Under vissa perioder kan arbetstiderna förlängas, men då lovar företaget att informera om det.

Byggprojektledare Fredrik Wirf berättar att man är mån om att minimera störningarna från bygget.
Byggprojektledare Fredrik Wirf berättar att man är mån om att minimera störningarna från bygget. Foto: Jenny Åberg

De första byggnaderna väntas komma upp runt årsskiftet.

Under mötet ställdes frågor om att det tagits ner mycket av den bokskog som avskärmat pappersfabriken från boende utmed Sandbäcksvägen. Fredrik Wirf förklarade att det behövs utrymme för bygget och för den bullervall som ska byggas, men att det kommer att återplanteras såväl träd som buskar och annan växtlighet.

– De träd som tas ner kommer dels att läggas i biodepå, i övrigt beroende på träslag så blir de virke eller massa, förklarar Fredrik Wirf.

Arbetet pågår nu söder om den nuvarande fabriken.
Arbetet pågår nu söder om den nuvarande fabriken. Foto: Charlotte Ferneman

Ett annat spörsmål gäller trafiken till och från området. I dag kommer varje dygn omkring 85 lastbilar till Katrinefors, i framtiden kommer det att bli 150 stycken. Men i stället för att som i dag använda Sandbäcksvägen, kommer trafiken ledas in via Krontorpsrondellen och via Marieforsleden till en infart söderifrån. Där kommer det även att finnas toalett och dusch öppna för chaufförer.

– Vi planerar också för att använda oss av anropsstyrning för att få så lite trafik som möjligt, berättade Fredrik Wirf.

– Har ni tänkt på ellastbilar, undrar en åhörare.

– Självklart ser vi över hur vi kan göra logistiken mer hållbar. Ett mål är att sänka logistikutsläppen med 25 procent och vi gör allt för att göra det ännu bättre, sade Jani Sillanpää.

Metsä tissues vd i Sverige, Jani Sillanpää, berättade om företagets framtidsplaner.
Metsä tissues vd i Sverige, Jani Sillanpää, berättade om företagets framtidsplaner. Foto: Jenny Åberg
Metsä satsar på helautomatiskt höglager – med laserstyrda fordon: ”Toppmodernt”Dotterbolaget i samarbete med Metsä Tissue: ”Stolta över att få bidra”

Artikeltaggar

BostäderFramtidsbyggetIndustrierInvesteringarJani SillanpääMariestadMetsä TissueNäringslivOtterbäckenSandbäcksvägen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.