Hoppa till huvudinnehållet

Energimarknadsinspektionen: ”Vi kan pröva om någon nekas anslutning”

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
Om ett nätföretag måste bygga ut nätet för att kunna ta emot el från någon producent, ska producenten, enligt Energimarknadsinpektionens jurist, stå för de så kallade kundspecifika kostnaderna./Arkivbild från en solcellsanläggning i Stockholms Frihamn.
Om ett nätföretag måste bygga ut nätet för att kunna ta emot el från någon producent, ska producenten, enligt Energimarknadsinpektionens jurist, stå för de så kallade kundspecifika kostnaderna./Arkivbild från en solcellsanläggning i Stockholms Frihamn. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

– Som utgångspunkt har elnätsföretagen en skyldighet att ansluta elproducenter till nätet, oavsett om det är ett lokalt eller regionalt nät.

Det säger Jonas Grape, jurist på Energimarknadsinspektionen.

Energimarknadsinspektionen är en statlig förvaltningsmyndighet som ansvarar för bland annat tillsyn av energimarknaden, tillståndsprövning och elhandelsfrågor. Hit kan elproducenter vända sig om de nekas möjligheten att ansluta sig till ett nät för att sälja el, vilket skedde för Robert Pettersson på RM Trämoduler.

Investerade miljoner i solceller - nu kan nätet inte ta emot hans överskottsel

– Ägarna till elnäten har ju monopol på sina marknader. Det finns ingen annan att sälja till; det är därför vi har till uppgift att granska dem, säger Jonas Grape.

För närvarande finns ett mycket stort intresse för solceller på grund av de höga elpriserna. Det gör att det kan ta lång tid även för små hushållsanläggningar att få anslutning till elnätet.

– Många upplever att nätföretagen har svårt att leva upp till sitt åtagande, att det tar tid eller blir väldigt dyrt. Den som nekas anslutning kan söka om att få avslaget prövat av Energimarknadsinspektionen.

– Vi gör en utredning, där nätföretagen får lägga fram sina skäl till avslaget. Det brukar handla om brist på kapacitet eller driftsäkerhet, men utgångspunkten är att de har en skyldighet att ansluta producenterna.

Om inspektionen finner att avslaget är oskäligt får parterna ett beslut på det, och producenten vanligen en kostnadsuppgift på vad en anslutning kommer att kosta.

– Om en ny ledning måste byggas för att öka kapaciteten kan det bli både dyrt och tidskrävande, eftersom det krävs nya tillstånd. Det råder en viss gråzon rörande vad som är anslutning och vad som är utbyggnad, men huvudregeln är att elproducenten ska stå för de så kallade kundspecifika kostnaderna. Det innebär den del av nätföretagets kostnad som enbart kommer producenten till godo, säger Jonas Grape.

Artikeltaggar

ElproduktionEnergimarknadsinspektionenMiljöSolcellerStockholm

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.