När Robert Pettersson skulle reparera taken på RM Trämoduler bestämde han sig för att sätta upp solceller för att minska företagets elkostnader.
Nu visar det sig att elnätet inte har kapacitet att ta emot hans överskottsel, vilket slår undan benen på hela miljoninvesteringen.
– Vi var det företag som drabbades värst av stormen i augusti. Hela taket med flera ton tunga betongbalkar revs loss och flög iväg, säger RM Modulers vd och ägare Robert Pettersson, när han visar runt i lokalerna.
– Du ser, det är bara stommen kvar. I kontorsdelen var hela inredningen vattenskadad och fick rivas ut, men vi dammsög och fortsatte producera, det var vi tvungna till.
Han hade redan funderat så smått på att skaffa solceller, och när han ändå måste lägga nytt tak bestämde han sig snabbt.
– 4500 kvadratmeter tak försvann i stormen. Det var ett bra tillfälle att sätta upp solceller, tyckte jag.
Med hjälp av en konsult och Elicoms vd Robert Magnusson tittade han på vilken typ av solceller som skulle passa och hur stor effekt som kunde installeras. Han bestämde sig också för att investera i ett energilager i form av ett batteri för lagring av den el som industrin inte förbrukade, antingen för att sälja den vidare eller spara den för senare bruk.
För att koppla in en solcellsanläggning måste man ha en behörig elinstallatör, som skickar in en förhandsanmälan till den lokala nätägaren, i det här fallet VänerEnergi. Det är så Elicoms vd Robert Magnusson kommer in i bilden, förklarar han. Dessutom säljer, installerar och driftsätter Elicom batterier.
– Men svaret från Vänerenergi blev nej. Just nu har de inte kapacitet att ta emot så mycket el, eftersom det finns en flaskhals längre upp i systemet. Anslutningen till det regionala nätet är inte tillräckligt dimensionerad, säger Robert Magnusson.
Kapacitetsbristen hänger ihop med att det ska byggas två stora solcellsparker i Töreboda inom en snar framtid, menar han. Om somrarna när parkerna producerar som mest är behovet av el som minst, eftersom industrierna har semesterstängt.
– Men min anläggning skulle bli annorlunda. Tanken var ju att jag skulle lagra elen i batteriet och sälja på tider av dygnet och året när det finns ett behov, invänder Robert Pettersson.
Hoppas på lösning
– Det finns tekniska lösningar på det här. Ett batteri kan styras för att sluta leverera el vid de fåtal tillfällen om året när nätet inte kan ta emot mer. Jag ska ha ett möte med Vänerenergi så snart som möjligt för att diskutera just det; jag hoppas vi finner en lösning, säger Elicoms vd.
Som det nu står solcellsanläggningen magasinerad någonstans halvvägs till Töreboda. Den har aldrig satts upp.
– Det dimper väl ner en räkning för den när som helst, säger Robert Pettersson dystert.
RM Trämodulers elräkning i december var på 105 000 kronor, jämfört med det normala, som är 20 - 25 000 kronor.
– Jag trodde solcellsanläggningen skulle vara i gång i december, men vi drabbas dubbelt - av en skyhög elräkning och en anläggning vi inte monterar eftersom vi inte kan sälja elen.
Energimarknadsinspektionen: ”Vi kan pröva om någon nekas anslutning”Det pratas mycket om möjligheterna som batterifabriken och andra etableringar ska medföra för regionen, men mindre om vilka utmaningar det innebär, tycker Robert Pettersson.
– Den lokala elproduktionen är en förutsättning för den stora utbyggnaden som planeras, men då måste producenterna ha möjlighet att leverera sin el också, säger han.
Nationellt problem
– Det här är ett problem över hela landet. De höga elpriserna har gjort att intresset för solceller exploderat, och om många anläggningar vill leverera el samtidigt genom vårt nät kan regionnätet inte ta emot det, säger Vänerenergis vd Rolf Åkesson.
Om konsumtionen av el var lika hög som produktionen om sommaren när solceller genererar som mest skulle problemet vara avhjälpt, menar han.
– Ett par stora industrier till i Töreboda som var i gång om sommaren skulle lösa problemet, men som det är nu slår vi i taket. Därför tvingas vi säga nej till lite större anläggningar i nuläget.
Vänerenergi råder alla som går i solcellstankar att först ta reda på om det lokala nätet kan ta emot deras överskottsel, innan de investerar i en anläggning.
– Vi måste bli ännu tydligare med det. Men vi har också fortsatta diskussioner med Ellevio om när de kan bygga på sin kapacitet i regionnätet, säger Rolf Åkesson.