Hoppa till huvudinnehållet

Imamer vill motverka fördomar mot muslimer – svarade på frågor på torget

Publicerad:
Imamerna Rizwan Afzal och Kashif Virk svarade på frågor från förbipasserande på torget i Mariestad. De turnerade runt Vänern som en del av kampanjen #frågaenmuslim.
Imamerna Rizwan Afzal och Kashif Virk svarade på frågor från förbipasserande på torget i Mariestad. De turnerade runt Vänern som en del av kampanjen #frågaenmuslim. Foto: Birthe Wetter

På fredagsförmiddagen anlände imamerna Kashif Virk och Rizwan Afzal till Nya torget i Mariestad. Med sig hade de en skåpvagn med sidolucka, märkt med bland annat hashtaggen fråga en muslim.

Syftet var att svara på allmänhetens frågor om religionen och ha dialog.

De två imamerna kommer Ahmadiyya församling, en inriktning av islam som de uppger har omkring 600 medlemmar i Sverige. Församlingen inledde kampanjen #frågaenmuslim på Bokmässan 2018 och har sedan dess besökt 90 orter i landet.

De åker ut på turné när det är en aktuell fråga som berör islam, som situationerna i Iran och Afghanistan samt koranbränningarna och oroligheterna som följde. Då ser de ett behov av att möta allmänheten och svara på frågor.

Enligt imamerna verkar fler och fler ha förutfattade meningarna om islam, därför vill de bidra till att öka kunskapen om sin religion.

– Vi vill ha diskussioner och majoriteten uppskattar initiativet. Här kan man få information av en förstahandskälla, säger Kashif Virk, imam från Stockholm.

Han poängterar att de alltid söker tillstånd från polisen för sina allmänna sammankomster.

Rizwan Afzal är imam verksam i Luleå och besökte Mariestad på fredagen. Han poängterar ömsesidig respekt  och dialog som ett sätt att minska motsättningar i samhället.
Rizwan Afzal är imam verksam i Luleå och besökte Mariestad på fredagen. Han poängterar ömsesidig respekt och dialog som ett sätt att minska motsättningar i samhället. Foto: Birthe Wetter

På sina turnéer försöker de också möta exempelvis präster, politiker och poliser.

– Vi tror att med kunskap kan vi bygga broar och minska splittringar i samhället, säger Rizwan Afzal, imam från Luleå.

I veckan har de varit på turné Vänern och besökte förutom Mariestad bland annat Lidköping, Karlstad och Kristinehamn. I Mariestad var den första frågan de fick om man får gå in i en moské utan att vara muslim.

– Ofta får vi frågor om kvinnans roll i islam, koranbränningarna och sharialagen, säger imamerna.

Dagens fråga: Finns det något du bara vägrar äta?

Artikeltaggar

AhmadiyyaEtik och religionFörsamlingarIslamMariestadTurné

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.