Hoppa till huvudinnehållet

Stängda Billingebacken öppnas inte igen – trots snöfallet: ”Inte så enkelt”

Publicerad:
När vintern återvänt till Skövde är det många som vill åka slalom. Men Billingebacken, som stängde för säsongen den 4 mars, öppnas inte igen.
När vintern återvänt till Skövde är det många som vill åka slalom. Men Billingebacken, som stängde för säsongen den 4 mars, öppnas inte igen. Foto: Anneli Malm/Arkiv

Borde inte Billingebacken öppna igen? Många slalomälskare ställer sig frågan nu när hela Skövde är ett enda vinterlandskap.

”Nej, det är inte aktuellt. Även om det nu finns mycket natursnö är det inte riktigt så enkelt” säger Emma Wiezell, enhetschef på Billingen.

Vintern slog till över Skaraborg med massor med snö och kyla. De som älskar vinter och snö och slalomåkning vill därför att kommunen ska öppna Billingebacken igen som slog igen för säsongen lördagen den 4 mars. Önskemålen framförs bland annat på Skövde kommuns sociala medier.

”Vi öppnar inte”

Och nu kommer besked från Skövde kommun, genom Emma Wiezell, enhetschef Billingen.

– Billingebacken ska inte öppnas igen, det är inte så enkelt att öppna backen bara för att det kommit mycket natursnö. När vi stängde backen fanns inte mycket konstsnö att använda.

Är det praktiskt omöjligt att öppna igen?

– Vecka 8 hade den snö som tillverkats under december tagit slut av det milda vädrets framfart och stora delar av konstsnön regnat och blåst bort. Ett samlat beslut togs där vi tittade på väder, kostnader, ett lågt antal besökare samt användandet av el. Beslutet blev att stänga efter en normal lång säsong med mer öppettid än vi normalt erbjuder. Att vi nu 14 dagar senare har ett fantastiskt vinterväder hjälpte inte öppettiderna eller snömängden vecka 9. Så med det sagt, nej det är inte ekonomiskt försvarbart att öppna slalombacken igen denna säsong.

”Mindre intresse”

Stängde ni Billingebacken för tidigt i år?

– Vi stängde något tidigare i år, visst, men det har heller inte varit så stort intresse för slalomåkning som tidigare år. Denna vintern har vi dessutom haft öppet mer än tidigare år - i nio veckor, från 25 december till 4 mars, varav tre veckor på dagtid. Tidigare år har det varit sju veckor och bara en dagvecka - och ändå ett större intresse.

Det finns spår på Blängsmosse för den som är sugen på längdskidor i helgen. Även på övriga naturspår har kommunen spårat.
Det finns spår på Blängsmosse för den som är sugen på längdskidor i helgen. Även på övriga naturspår har kommunen spårat. Foto: Per EngelbrektssonArkiv

Emma Wiezell funderar på om Skövde kommun kommande år måste arbeta mer för att öka Skövdeborna intresse för Billingebacken och få dem att åka även i mars.

– Idag räcker det inte med att sätta in en tidningsannons om att vi har öppet, vi måste vi vara aktiva på sociala medier, på vår hemsida och kanske även på något sätt nå ut med riktad information till skolbarnen att backen är öppen.

”Många frågor”

Emma Wiezell förstår att Skövdeborna undrar varför man inte kan åka slalom nu när vintern är tillbaka.

– Absolut! Och det är många frågor nu som rör människors intresse att komma ut i naturen - och det är givetvis fantastiskt att folk vill ut och njuta av det vackra vintervädret.

Skidspår på Blängsmosse

Och det finns det stora möjligheter att göra i helgen. Skövde kommun har plogat isbanan - som är avgiftsfri i helgen - skottat parkeringar vid naturområden som Blängsmosse där man också spårat liksom på övriga naturspår på Billingen.

– Och pulkabacken vid Billingecenter är iordninggjord för barnen.

Artikeltaggar

BillingebackenBillingenEmma WiezellSkidorSkövdeSkövde kommunSlalomSnöSociala medierVäderVinter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.