Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen skriver ner värdet på vätgasanläggningen – med åtta miljoner

Publicerad:
Värdet på vätgasanläggningen bedöms ha minskat med nästan åtta miljoner kronor. Nu skriver kommunen ner värdet.
Värdet på vätgasanläggningen bedöms ha minskat med nästan åtta miljoner kronor. Nu skriver kommunen ner värdet. Foto: Charlotte Ferneman

Kommunens vätgasanläggning på Haggården fungerar inte som det är tänkt. Nu skrivs värdet ner med nästan åtta miljoner kronor. Men någon nedläggning är inte aktuell, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Anläggningen för vätgasproduktion i Mariestad är unik. Den byggdes för att kunna lagra el från solceller i vätgas, men idén har varit svår att förverkliga. Nu står verksamheten stilla efter ett läckage i mars förra året.

Eftersom anläggningen inte används för sitt ursprungliga ändamål bedömer kommunen att värdet på anläggningen har minskat kraftigt. Därför har kommunstyrelsen beslutat att skriva ner det bokförda värdet från 9,8 till 2 miljoner kronor. Nedskrivningen påverkar resultaträkningen som en kostnad, samtidigt som varulagret minskar i värde på tillgångssidan i balansräkningen

Enligt Johan Abrahamsson är det vanligt att man skriver ned värdet på fastigheter.

– Det gör vi varje år när kommunens resultat tillåter det.

Ingen nedläggning

En förutsättning för att kunna skriva ner en anläggningstillgång är att värdeminskningen kan antas vara bestående. Enligt en expert som MT varit i kontakt med antyder det att kommunen planerar att lägga ner anläggningen. Men det bestrider kommunstyrelsens ordförande.

– Nej, absolut inte. Det kommer vi inte att göra, säger Johan Abrahamsson.

Så vad ska hända med vätgasanläggningen?

– Den kommer att sättas igång när flytten av tankstationen är genomförd.

Enligt Vänerenergi behöver produktionen byggas om för att fungera, så det verkar inte så lätt att få igång den igen?

– Vänerenergi har underhållsansvaret på anläggningen. Då ska de också starta upp den som det är tänkt.

Miljonerna rullade iväg – medan kommunens elbilar körde fastRisker med vätgas åter på tapeten: ”Säkerhetsavstånd behöver förtydligas”Kommunalrådet om batterifabrikens etablering: ”Var tvungna att göra något”

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterFramtidsbyggetJohan AbrahamssonKommunstyrelsenMariestadMiljöSolcellerVänerenergiVätgas

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.