Hoppa till huvudinnehållet

Mariestads vätgasprojekt – en dröm som varit svår att förverkliga

Publicerad:
Under festliga former invigdes tankstationen för vätgas i januari 2017. Den skulle så småningom försörjas av egenproducerad vätgas, men systemet har krånglat. Nu står produktionen stilla.
Under festliga former invigdes tankstationen för vätgas i januari 2017. Den skulle så småningom försörjas av egenproducerad vätgas, men systemet har krånglat. Nu står produktionen stilla. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Hittills har vätgasanläggningen kostat Mariestads kommun närmare 30 miljoner kronor. Ändå fungerar inte produktionen.

– Den har inte varit igång sedan förra våren, bekräftar Rolf Åkesson, vd på Vänerenergi.

Det har hunnit gå åtta år sedan beslutet fattades i kommunstyrelsen att skapa en testmiljö för hållbara lösningar i Mariestad. Förutom elfordon var siktet inställt på vätgas. Syftet var att Electrivillage – som projektet döptes till – skulle skapa nya jobb.

2017 invigdes en tankstation under pompa och ståt. Två år senare påbörjades arbetet med att bygga produktionsanläggningen som skulle försörja stationen med vätgas.

Återkommande strul

Men installationen tog tid, projektet har varit kantat av problem.

– Grejen är att det aldrig har byggts en sådan här anläggning förut. Leverantören har inte gjort det tidigare och inget annat företag heller, berättar Rolf Åkesson, på Vänerenergi som ansvarar för driften.

Det var glada miner i kommuntoppen när vätgasstationen skulle invigas: kommunalrådet Johan Abrahamsson (M), dåvarande kommundirektören Kristofer Svensson och Ulrika Lindahl, då ansvarig för test- och demonstrationsplatsen.
Det var glada miner i kommuntoppen när vätgasstationen skulle invigas: kommunalrådet Johan Abrahamsson (M), dåvarande kommundirektören Kristofer Svensson och Ulrika Lindahl, då ansvarig för test- och demonstrationsplatsen. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Först under 2021 kunde vätgas tillverkas i en sådan omfattning att det gick att lagra och överföra till tankstationen. Men det blev bara tillfälligt. I mars 2022 uppstod en gasläcka. Av säkerhetsskäl spärrades en stor del av Haggården av och vid felsökningen upptäcktes nya problem med anläggningen.

– Då såg vi att vissa delar av produktionen och lagerdelen i containrarna måste byggas om, förklarar Rolf Åkesson.

Sedan dess står verksamheten stilla. Om det ska investeras mer för att få igång anläggningen igen vet inte Åkesson.

– Där ligger bollen hos kommunen.

Klart är att Mariestads kommun har investerat en hel del i verksamheten: Solcellsparken har kostat 15,5 miljoner kronor och vätgasstationen 5,1 miljoner. Från detta dras totalt 7,6 miljoner i investeringsstöd som kommunen fått. Därmed blir slutnotan för investeringen drygt 13 miljoner kronor.

Till det kommer kostnader för drift, underhåll och inköp av gas till tankstationen som Vänerenergi haft när produktionsanläggningen inte fungerat. En sammanräkning visar att verksamheten har gått back. För åren 2017-2022 landar slutnotan på minus 15 miljoner (14 889).

Eftersom korsningen bakom Burger King ska byggas om har tankstationen flyttats knappt 100 meter västerut. Budgeten för flytten är 1,4 miljoner kronor.
Eftersom korsningen bakom Burger King ska byggas om har tankstationen flyttats knappt 100 meter västerut. Budgeten för flytten är 1,4 miljoner kronor. Foto: Charlotte Ferneman

En stor del handlar om inköp av vätgas till tankstationen. Det behövs för att driva de tiotal bilar som kommunen har. Majoriteten av dem används av hemtjänsten. Bara under 2022 kostade gasinköpen 1,5 miljoner kronor. Försäljningen inbringade under samma period endast 99 000 kronor.

I sammanställningen från Vänerenergi ingår också tiden som anställda har lagt på vätgasprojektet. Rolf Åkesson har ägnat mycket kraft åt projektet.

– Det har varit ett jättestort arbete att få alla tillstånd. Eftersom det är en ny verksamhet finns inga normer, utan vi har fått börja från noll och själva ta fram underlaget till riskanalysen, förklarar vd:n.

Driftkostnader vätgas (i kronor)
201720182019202020212022
Intäkter
Försäljning el73.00046.000105.000332.000
gas18.00010.00077.00075.00086.00099.000
Kostnader
Inköp vätgas-899.000-294.000-1.128.000-1.541.000-331.000-1.530.000
Övrigt material-7. 000-58.000-129.000-8.000-3.000
Övriga externa kostnader-381.000-745.000-1.053.000-1.053.000-1.601.0002.481.000
Personal-334.000-455.000-309.000-400.000-406.000-42.000
Resultat-1.603.000-1.542.000-2.469.000-3.429.000-2.224.000-3.622.000

Bristen på kunskap ser han som ett övergripande problem.

– Vi kan el, fjärrvärme och att bygga fiber, men vätgas är vi och alla andra noviser på. Det är väldigt nischat och väldigt få som kan, berättar Rolf Åkesson.

Vänerenergi har försökt minska kostnaderna, bland annat sparades en del på byte av gasleverantör.

– Vi gjorde en priskontroll och hittade en annan leverantör. Det sänkte priset till hälften, berättar Rolf Åkesson.

Rolf Åkesson, vd på Vänerenergi, berättar om de utmaningar som vätgasanläggningen bjudit på.
Rolf Åkesson, vd på Vänerenergi, berättar om de utmaningar som vätgasanläggningen bjudit på. Foto: Jenny Åberg

En annan kostnad som inte finns med i beräkningen ovan är den ovälkomna utgiften när fel gas kom in i tankstationen. I stället för vätgas hade biogas levererats och det upptäcktes inte förrän efter att gasen fyllts på. Då hade ett antal bilar hunnit tanka.

– Man fick sanera bränslecellerna i några av dem, det kostade 60 000-70 000 kronor, säger Rolf Åkesson.

För få bilar

På frågan vad han tycker han varit de största utmaningarna med projektet svarar han:

– Att vi känner att vi kunskapsmässigt har svårt att ta saken i egna händer, vi är för beroende av våra leverantörer. På elsidan kan vi ställa mer krav, där finns alternativ. Där har vi kunskapen själva och det finns flera leverantörer att välja på.

– Sedan med så få bilar i landet är det svårt att få ekonomin att gå ihop.

Enligt Mobilty Sweden, svenska branschorganisationen för biltillverkare och -importörer, finns i dag ett 50-tal vätgasbilar i Sverige i dag. Det finns fyra tankstationer, i Göteborg, Stockholm, Sandviken och Mariestad.

En unik anläggning

Kommunens vätgasanläggning vid Haggården är tänkt att vara självförsörjande. Systemet är uppbyggt för att solcellsparken ska bidra med el som behövs för att utvinna vätgas ur vatten. Gasen lagras, för att sedan används när någon kommer och tankar sin bil vid tankstationen. Men det har varit svårt att få systemet att fungera. Nu har kommunen valt att skriva ner värdet på anläggningen med flera miljoner då den är ur funktion sedan ett år tillbaka.

Läs de andra delarna i MT:s granskning:

Politiker om vätgasprojektetForskare: ”Svårt att mäta effekten av varumärkesarbete”

Läs mer om vätgasprojektet:

Gick inte att tanka vätgas – hemtjänsten fick använda hyrbilarKommunen skriver ner värdet på vätgasanläggningen – med åtta miljonerMiljonerna rullade iväg – medan kommunens elbilar körde fast

Artikeltaggar

ElectrivillageFramtidsbyggetGöteborgMariestadMariestads kommunMiljöRolf ÅkessonVänerenergiVätgas

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.