Hoppa till huvudinnehållet

Fyrbossen ger Mariestad beröm: ”Sällskapet vill mycket och får det gjort”

Publicerad:
Ordföranden i Fyrsällskapet Jan Olsén, Bo Björk, ordförande Mariestads fyrsällskap och Anders Unosson, styrelseledamot i fyrsällskapet
Ordföranden i Fyrsällskapet Jan Olsén, Bo Björk, ordförande Mariestads fyrsällskap och Anders Unosson, styrelseledamot i fyrsällskapet Foto: Alf Ehn

Mariestads fyrsällskap besöktes av Svenska fyrsällskapets ordförande Jan Olsén under torsdagen.

– Mariestad vill mycket och får det gjort, berömde Olsén.

Tillsammans med vice ordföranden Ulf Schloss och styrelseledamoten Anders Unosson guidades ordförande Olsén fick guidning i Mariestad av sina värdar. Sedan höll Olsén höll ett föredrag för vissa av klubbens medlemmar.

– Vi har varit runt på ett flertal av våra klubbar. Mariestad gör det här bra, klubben ser till att få mycket gjort, säger Olsén.

Han har en bakgrund inom både marinen och Sjöfartsverket och just hav och vatten är hans stora passion.

– Det varierar sig hela tiden, utifrån väder och årstiden. Den ständiga förändringen är bara något som gör det spännande med sjöfart.

Under sitt föredrag berättade han om fyrarnas historia. Den första svenska fyren finns i Estland (Köpu fyr på Dagö), som då var i svensk besittning. 1669 invigdes fyren vid Landsort som är den äldsta i Sverige.

Fin framtid

Jan Olsén är lugn angående fyrarnas framtid. Fyrsällskapet och Sjöfartsverket har ett bra samarbete, och fyrarna är värdefulla för sjöfarten om det blir orostider.

– Ett GPS-system, som många båtar navigerar efter, går att slå ut och det görs regelbundet i dagsläget. En fyr går inte att styra. Den står där den står.

Mariestads fyrsällskaps ordförande Bo Björk log brett under träffen i Snapengården.

– Det är jättekul att få så fint och initierat besök.

Artikeltaggar

BåtarDagöEstlandJan OlsenMariestadMariestads kommunNyheterSjöar och havSjöfartSjöfartsverket

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.