Hoppa till huvudinnehållet

Ensemble med elever fick unikt uppdrag – framför låt från kvinnor i fängelse

Publicerad:
Alicia Tengvall och Yorick van der Heijden läser natur på Vadsbogymnasiet dessutom är de en del av skolans musikensemble. På torsdag framför de en låt i konserten Röster från insidan.
Alicia Tengvall och Yorick van der Heijden läser natur på Vadsbogymnasiet dessutom är de en del av skolans musikensemble. På torsdag framför de en låt i konserten Röster från insidan. Foto: Charlotte Ferneman

Alicia Tengvall går sista året på Vadsbogymnasiets naturprogram. Hon är även sångerska i skolans ensemble. Med en tonsäker och med väl anpassad skör röst framför hon Väg av glas.

– Den känns stark men samtidigt hoppfull.

14 dömda kvinnor på anstalt, behandlingshem och som har muckat har blivit djupintervjuade av Annica Carlsson Bergdahl. Deras berättelser har sedan blivit underlag till ett sångprojekt. Tio texter skrevs utifrån intervjuerna, ansvarig för det är Lina Ekdahl. Matilda Sjöström gjorde sedan om dessa till låtar.

Dessa blir till en unik konsert ihop med en kör från Göteborg som leds av Carin Åkesson och sångensemblen Iris, skriver arrangörerna som är ROT produktion med stöd från Västra Götalandsregionen, Tidaholms kommun, Mariestads kommun och Kriminalvården.

– Vi fick frågan om att medverka i detta för ganska länge sedan, säger Victoria Cronin som är musiklärare på Vadsbogymnasiet.

Victoria Cronin är musiklärare på Vadsbogymnasiet och ansvarig för skolans ensemble.
Victoria Cronin är musiklärare på Vadsbogymnasiet och ansvarig för skolans ensemble. Foto: Charlotte Ferneman

Hon har sett till att en kör från skolan är redo att delta i konsertens framförande i Mariestad.

– Det är förhoppningsvis fem elever och fem ur personalen som bildar kören, säger Victoria.

Gjort låten till sin

Dessutom får Vadsbogymnasiets musikensemble ta extra plats i rampljuset.

– Vi har valt en av låtarna som vi tyckte var fin och har gjort om den lite, berättar Alicia Tengvall som är sångerska i bandet.

För att bekanta sig med materialet fick eleverna inspelade filer med musiken samt noterna.

– Vi har byggt på den en del utifrån originalet, säger Alicia.

Bland annat fanns inte fiolmelodierna som Yorick van der Heijden lägger med i projektets egna version. Dessutom skapar trummisen Neo Perhonen många ljudeffekter genom att använda flera av de gyllene cymbalerna. Läraren Victoria sitter bakom synthen och lägger orgelklanger och stämmer upp i sång mot slutet.

Yorick van der Heijden spelar fiol.
Yorick van der Heijden spelar fiol. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi brukar låna in svenskaläraren Olle Nordström som gitarrist, berättar hon och tillägger att bandets basist inte kunde vara med på intervjun.

Låten ensemblen valt att framföra heter Väg av glas.

– Budskapet är att visa hopp fast det är jobbigt, säger sångerskan som gör en inlevelsefull tolkning.

Två konserter

Ensemblen kommer att uppträda med Väg av glas två gånger under denna torsdag. Först är det elevkonsert på skolan. På kvällen är det sedan en konsert för allmänheten i Tunaholmsskolans aula.

– Då medverkar även en sånggrupp från Marieholmskyrkan, säger musikläraren.

Båda konserterna kommer att avslutas med en diskussion kring temat Röster från insidan - tonsatta tankar från kvinnor i fängelse.

– Samhällseleverna i årskurs tre har läst texterna och jobbat med frågor kring dem. De kommer även att vara delaktiga i frågestunden, säger Victoria Cronin.

Artikeltaggar

FängelseGöteborgKonserterKörerKriminalvårdenLina EkdahlMariestadMariestads kommunMusikTidaholms kommunTunaholmsskolanVadsbogymnasietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.