Röster från dömda kvinnor tonsattes och framfördes på dubbla konserter under torsdagen på Tunaholmsskolan.
– Många av kvinnorna berättade om att tidigare hjälp hade kunnat förhindra att de hamnade i fängelse, säger Annica Carlsson Bergdahl.
I Tunaholmsskolans aula gavs under torsdagen två framträdanden med röster från ”insidan”. Den unika konserten hölls två gånger under torsdagen. Efter lunch fick elever från Vadsbogymnasiet ta del av den och kvällstid bjöds allmänheten in.
14 dömda kvinnor i åldrarna 23 år till 61 år på anstalt, behandlingshem och som har muckat delade sina upplevelser och tankar genom musiker.
Kvinnornas röster om vad som ledde dem snett, hur de hamnade i fängelse, om hjälpen de önskade att de fått, längtan hem och hur de påverkas av omvärldens syn på dem.
Projektet startade med att socionomen och journalisten Annica Carlsson Bergdahl höll djupintervjuer med kvinnorna.
– Kvinnor i fängelse är en marginaliserad grupp, deras röster kommer inte till tals. Jag ville väcka frågan och nyansera debatten, säger Annica Carlsson Bergdahl.
Produktionen
I 20 års tid har Annica jobbat med kulturprojekt av olika slag. Hennes intervjuer skulle komma att mynna ut i ett scenframträdande fyllt med diktläsning, högläsning av noveller, musik och sång.
– Deras berättelser om livet i fängelse och tankar om kriminalpolitik var grunden i samtalen. Kvinnorna berättade om hu struliga uppväxter, svår skolgång med mobbning, ett missbruk och våldsamma relationer hade lett dem snett i livet, säger Annica Carlsson Bergdahl.
Tillsammans med den prisbelönta svenska poeten Lina Ekdahl förvaltades kvinnornas berättelser till tio dikter och sånger.
Låtskrivaren och sångerskan Matilda Sjöström gav texterna liv genom att skriva musik till den.
– Vi tror kanske att fängelse är som på TV, men det är helt vanliga människor, personer som du och jag, som sitter där, säger Matilda Sjöström.
Framträdandet
Konserten framfördes med sångensemblen Iris från Göteborg under ledning av Carin Åkesson. Kören förstärktes med delar av Vadsbogymnasiets ensemble och elever därifrån spelade även en egen tolkning av låten ”På väg av glas”
Ensemble med elever fick unikt uppdrag – framför låt från kvinnor i fängelseArrangörerna bakom var ROT produktion, med stöd från Västra Götalandsregionen, Tidaholms kommun, Mariestads kommun och Kriminalvården.
Alla borde bli inlåsta några veckor någon gång i livet, för att känna på hur det känns.
Eftertanken
Konserterna avslutas med diskussion kring framträdandets tema. På plats fanns personal från kriminalvårdens behandlingsanstalt Sagsjön. Anstalten ligger i Lindome söder om Göteborg och rymmer enbart kvinnor. Det är Mariestads närmsta kvinnofängelse.
– Enbart sex procent av de som sitter i fängelse i Sverige idag är kvinnor, berättade personalen.