Hoppa till huvudinnehållet

Röster från ett kvinnofängelse framfördes på Tunaholmsskolan: ”De är som vi”

Publicerad:
Konserten "Röster från insidan” hölls på Tunaholmsskolan under torsdagen.
Konserten "Röster från insidan” hölls på Tunaholmsskolan under torsdagen. Foto: Charlotte Ferneman

Röster från dömda kvinnor tonsattes och framfördes på dubbla konserter under torsdagen på Tunaholmsskolan.

– Många av kvinnorna berättade om att tidigare hjälp hade kunnat förhindra att de hamnade i fängelse, säger Annica Carlsson Bergdahl.

I Tunaholmsskolans aula gavs under torsdagen två framträdanden med röster från ”insidan”. Den unika konserten hölls två gånger under torsdagen. Efter lunch fick elever från Vadsbogymnasiet ta del av den och kvällstid bjöds allmänheten in.

14 dömda kvinnor i åldrarna 23 år till 61 år på anstalt, behandlingshem och som har muckat delade sina upplevelser och tankar genom musiker.

Kvinnornas röster om vad som ledde dem snett, hur de hamnade i fängelse, om hjälpen de önskade att de fått, längtan hem och hur de påverkas av omvärldens syn på dem.

Projektet startade med att socionomen och journalisten Annica Carlsson Bergdahl höll djupintervjuer med kvinnorna.

– Kvinnor i fängelse är en marginaliserad grupp, deras röster kommer inte till tals. Jag ville väcka frågan och nyansera debatten, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Annica Carlsson Bergdahl (till vänster) är grundaren till projektet och den som intervjuat kvinnorna i fråga.
Annica Carlsson Bergdahl (till vänster) är grundaren till projektet och den som intervjuat kvinnorna i fråga. Foto: Charlotte Ferneman

Produktionen

I 20 års tid har Annica jobbat med kulturprojekt av olika slag. Hennes intervjuer skulle komma att mynna ut i ett scenframträdande fyllt med diktläsning, högläsning av noveller, musik och sång.

– Deras berättelser om livet i fängelse och tankar om kriminalpolitik var grunden i samtalen. Kvinnorna berättade om hu struliga uppväxter, svår skolgång med mobbning, ett missbruk och våldsamma relationer hade lett dem snett i livet, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Tillsammans med den prisbelönta svenska poeten Lina Ekdahl förvaltades kvinnornas berättelser till tio dikter och sånger.

Låtskrivaren och sångerskan Matilda Sjöström gav texterna liv genom att skriva musik till den.

– Vi tror kanske att fängelse är som på TV, men det är helt vanliga människor, personer som du och jag, som sitter där, säger Matilda Sjöström.

Elever från Vadsbogymnasiets ensemble framförde en känslosam och kraftfull version av en låt.
Elever från Vadsbogymnasiets ensemble framförde en känslosam och kraftfull version av en låt. Foto: Charlotte Ferneman

Framträdandet

Konserten framfördes med sångensemblen Iris från Göteborg under ledning av Carin Åkesson. Kören förstärktes med delar av Vadsbogymnasiets ensemble och elever därifrån spelade även en egen tolkning av låten ”På väg av glas”

Ensemble med elever fick unikt uppdrag – framför låt från kvinnor i fängelse

Arrangörerna bakom var ROT produktion, med stöd från Västra Götalandsregionen, Tidaholms kommun, Mariestads kommun och Kriminalvården.

Sångensemblen Iris från Göteborg körade. Till höger står musikern Matilda Sjöström.
Sångensemblen Iris från Göteborg körade. Till höger står musikern Matilda Sjöström. Foto: Charlotte Ferneman
Alla borde bli inlåsta några veckor någon gång i livet, för att känna på hur det känns.
En kvinna i ett fängelse i Sverige.

Eftertanken

Konserterna avslutas med diskussion kring framträdandets tema. På plats fanns personal från kriminalvårdens behandlingsanstalt Sagsjön. Anstalten ligger i Lindome söder om Göteborg och rymmer enbart kvinnor. Det är Mariestads närmsta kvinnofängelse.

– Enbart sex procent av de som sitter i fängelse i Sverige idag är kvinnor, berättade personalen.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseGöteborgKonserterKörerKriminalvårdenMariestads kommunMusikNöje/KulturTidaholms kommunTunaholmsskolanVadsbogymnasietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.