Stockholm, Göteborg, Malmö och Skaraborg. I den ordningen. Magnus Fredricson, strateg på Skaraborgs kommunalförbund, är övertygad om att industrisatsningarna kan sätta Skaraborg på kartan.
– Skaraborg kan bli Sveriges fjärde största arbetsmarknadsregion. Det är underbart att vara skaraborgare och få se sådant här hända, menar han.
Magnus Fredricsons titel är strateg för hållbar samhällsutveckling. Han tar emot på Skaraborgs kommunalförbund som har sitt kontor i nära anslutning till Science park och Högskolan i Skövde.
Skaraborgs kommunalförbund är en organisation där Skaraborgs 15 kommuner är involverade för att samarbete kring utveckling av dess kärnverksamheter, såsom skola, socialtjänst och äldrevård.
– Men förbundet arbetar också med regional utveckling på olika vis, ofta tillsammans med Västra Götalandsregionen, förklarar Magnus Fredricson.
Redan 2015 presenterade Skaraborgs kommunalförbund Strukturbild Skaraborg, en strategi för hur kommunerna skulle kunna samarbeta för att utveckla både stad och land i Skaraborg. För det fick man till och med Sveriges arkitekters planpris.
Nu, ungefär åtta år senare, har det hänt och håller på att hända väldigt mycket i Skaraborg. Det är ett led i den gröna omställningen där industrier och företag ställer om mot ett fossilfritt samhälle.
Alla har sin roll
I samband med att man tog fram strukturbilden så myntades begreppet Nätverksstaden Skaraborg, en stad med då 260 000 invånare. Nu bor här över 270 000 invånare och Kommunalförbundet har målet att bli 300 000 invånare fram till 2030.
Alla kommuner, både större och mindre, har sin roll att fylla för att bygga ut välfärden, med bostäder, bra skolor och fritidsverksamheter. Viktiga ingredienser för att locka till sig industrier och arbetstillfällen.
Magnus Fredricson är övertygad om att Skaraborgs gemensamma planer med samarbete kring dessa frågor har påverkat att nu även riktigt stora aktörer sneglar norrut i Västra Götaland.
– Var la Volvo sin batterifabrik? Jo, i Skaraborg.
Magnus Fredricson menar att ett integrerat Skaraborg kan bli den fjärde största arbetsmarknadsregionen i Sverige, efter Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Vi tror att Skaraborg mycket väl kan hävda sig. Vi kan erbjuda ett väldigt gott liv i Skaraborg och väldigt mycket innovationsdriven utveckling.
Han pekar på Science park alldeles intill, där det föds nya företag och nya idéer hela tiden. Mycket kring dataspelsutveckling förstås, men också kring fintech, det vill säga IT-lösningar kopplat till finansvärlden.
– I viss ekonomisk teori kan utveckling bara ske i stora städer, det är bara där det finns tillräckligt mycket människor som möts och bara där som det skapas nya idéer och innovationer. Men vi kan visa att det kan ske och sker även i Skaraborg, säger Magnus Fredricson.
Som exempel på nya idéer nämner han agritech, där jordbruk digitaliseras med till exempel självkörande traktorer och drönare.
Ett gyllene ägg
Efter att strategin tagits fram har det hänt mycket som har lyft Skaraborg till nivåer som nog ingen har kunnat se komma.
– En dag så flyger det en gyllene gås över Skaraborg och lägger ett gyllene ägg i Mariestad, med flera tusen nya arbetstillfällen. Men det har att göra med att vi är en jordmån där företag kan utvecklas med nya idéer.
Än så länge har inte AB Volvo nämnt någon siffra över hur många anställda som kommer att behövas i den nya batterifabriken i Mariestad. Men enligt Magnus Fredricson kommer det gissningsvis röra sig om minst 3 000 arbetstillfällen och sedan brukar man räkna med att bara ett enda nytt industrijobb kan leda till ytterligare två till fyra jobb.
– Det handlar om att hela samhället måste växa. Det ska till exempel byggas nya skolor och bostäder och en så stor arbetsplats som batterifabriken drar till sig många andra företag.
Det Skaraborg nu måste se till är att använda nätverksstadens styrkor för att samarbeta kring kompetensförsörjning, bostadsbyggande och samhällsutveckling. Däri ligger också viktig infrastruktur.
Ojämn geografi
Magnus Fredricson ser också utmaningar eftersom det inte är helt enkelt med den typen av samarbete i ett område som har en ojämn geografi. Till exempel är det skillnad på Skövde kommun med 55 000 invånare och små kommuner som Gullspång och Essunga som bara har 5 500 invånare vardera.
– Olika storlekar medför olika förutsättningar för kommunerna. Men varje kommun kan lämna bidrag till Skaraborgs utveckling. Om en i Skaraborg vinner så vinner alla. Men det kommer nog att bli en utmaning för kommunerna att orka med. Personalmässigt, kompetensmässigt och ekonomiskt.
Magnus Fredricson menar att staten behöver kliva fram med pengar eftersom de driver på för en ny, grön omställning.
– Skaraborg behöver hjälp. Det behövs till exempel mer pengar till infrastruktur med tanke på mängden transporter till och från batterifabriken. Vi måste få ordning på Västra stambanan och Kinnekullebanan. Och det behövs mer pengar till vuxenutbildning.
Regionen bidrar
Västra Götalandsregionen satsar redan pengar, till exempel har de bidragit med 15 miljoner kronor till det så kallade kompetensnavet som bland annat ska bidra till att skola om personal inom fordonsindustrin, från att göra förbränningsmotorer till att tillverka elmotorer.
Men Magnus Fredricson uttrycker sig nästan euforiskt inför framtiden i Skaraborg. Inte minst med tanke på den mycket stora etableringen av AB Volvos batterifabrik i Mariestad.
– Det är underbart att vara skaraborgare och få se sådant här hända. Det är inte många som ens får se något sådant en gång i sitt liv. Men jag är också lite orolig, det är mycket som ska hända, mycket pengar och mycket som måste gå i takt.