Hoppa till huvudinnehållet

Fasaden spricker – han lämnar Mariehus: ”Antingen finns förtroende eller inte”

Publicerad:
Olov Bergström (M) lämnar uppdraget som ordförande i Mariehus styrelse. Enligt honom finns skilda åsikter om hur det kommunala bolaget ska styras.
Olov Bergström (M) lämnar uppdraget som ordförande i Mariehus styrelse. Enligt honom finns skilda åsikter om hur det kommunala bolaget ska styras. Foto: Lisa Bring

Olov Bergström (M) lämnar sina politiska uppdrag i Mariestads kommun. Enligt honom skiljer sig hans syn på hur Mariehus ska styras från ägarens.

– För min del handlar det om en principsak om hur man styr bolag, säger han.

För fem månader sedan var Olov Bergström full av entusiasm. Han hade fått uppdraget att som styrelseordförande leda arbetet i det kommunala bostadsbolaget Mariehus. Nu väljer han att kliva av.

– Det är inget fel på bolaget eller på uppdraget i sig. Man kan ha olika åsikter om hur det ska styras. Ägaren har rätt att uttrycka sin vilja på det sätt han vill. Men är jag intresserad av det, frågar han retoriskt.

Brist på förtroende

Svaret är nej. Olov Bergström förklarar att han är van att arbeta i styrelser i aktiebolag. Då förhåller han sig till uppdraget genom ägardirektivet och de lagar och regler som finns.

Vice ordförande om avhoppet från Mariehus: ”Jag är inte förvånad”

– Det har jag inga problem med. Man kan också styra bolag informellt, då byter man styrmoment. Det tycker inte jag att man ska göra, säger han och förklarar att antingen finns det förtroende eller inte.

– Ett sådant uppdrag (som styrelseordförande, reds anm) vilar på förtroende åt båda håll.

Mariehus har bytt ledning flera gånger de senaste åren. Personerna ovan tidslinjen är styrelseordföranden och under linjen vd:ar (Hans Boskär är tillförordnad vd).
Mariehus har bytt ledning flera gånger de senaste åren. Personerna ovan tidslinjen är styrelseordföranden och under linjen vd:ar (Hans Boskär är tillförordnad vd).

Finns det någon konflikt som är orsaken till ditt beslut?

– Nej.

Vill vara oberoende

Enligt Olov Bergström är detta ett klassiskt problem där ägaren av ett bolag vill en sak och de som jobbar i bolaget (i detta fall styrelsens ordförande) en annan.

– Det är beklagligt, men så är det. Som ordförande ska man vara oberoende.

Olov Bergström (M) lämnar alla sina politiska uppdrag i Mariestad bara sju månader efter valet.
Olov Bergström (M) lämnar alla sina politiska uppdrag i Mariestad bara sju månader efter valet. Foto: Lisa Bring

Olov Bergström är även ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen samt i kommunstyrelsens arbetsutskott. Dessutom ingår han i Vänerenergis styrelse. Nu har han skickat in en begäran om att bli entledigad från samtliga politiska uppdrag i kommunen.

– Jag tycker att det finns en koppling. Jag är politiskt tillsatt och anser att uppdragen hänger ihop. Det är en integritetsfråga för mig.

Kommunalrådet om avhoppet: ”Ibland tappar man folk”

Kassör i Moderaterna

Bergström har även ett förtroendeuppdrag som kassör för Moderaterna i Mariestad. Det kommer han att behålla.

Nu behöver hans efterträdare utses. Det gör kommunfullmäktige, som har sitt nästa sammanträde den 24 april.

Vice ordförande om avhoppet från Mariehus: ”Jag är inte förvånad”Kommunalrådet om avhoppet: ”Ibland tappar man folk”Ledarskaps-expert ska föra Mariehus styrelse in i framtidenSå mycket får Mariehus nye vd i lön – utöver en Tesla hela familjen får användaHan tar över som ny vd för Mariehus: ”Började med Simcity”Mariehus tidigare vd berättar: ”Det här har blivit ett högre politiskt spel”Mariehus vd får sparken: ”Ett tungt beslut”

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenMariehusMariestadMariestads kommunModeraternaPolitikStyrelserVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.