Den nya kaj som ska ersätta den som rasade i höstas i Badängsparken i Otterbäcken ser inte ut att kunna byggas innan sommaren. Många vistas i parken på sommaren och det ordnas ett flertal arrangemang där.
– Det är ett slag mot hela byn tycker jag, säger Björn Wadensten, sekreterare i Otterbäckens byalag.
I mitten av september förra året rasade en kaj i Badängsparken i Otterbäcken under ett kraftigt regnoväder. Området runt kajen spärrades av och det bedömdes som att det fanns risk för ytterligare ras.
Efter en undersökning togs det fram ett förslag på hur kajen skulle återuppbyggas, i ett annat utförande än den konstruktion som rasat. Kostnaden beräknades till maximalt 950 000 kronor.
I tjänsteutlåtandet angavs att arbetet att uppföra kajen bör ske innan semestersäsongen, som senast 1 maj, för att inte orsaka problem för sommargäster.
Beslut togs 27 februari av Gullspångs kommunfullmäktige att ge tekniska nämnden i uppdrag att åtgärda den raserade kajen.
Då gjordes en anmälan till länsstyrelsen om vattenverksamhet, som behöver göras när arbete ska göras i ett vattendrag, för anläggandet av den nya kajen.
Ett beslut väntades under mars månad, men i slutet av mars fattade länsstyrelsen ett beslut om att förlänga handläggningstiden för ärendet till 30 juni. Som skäl till beslutet uppger myndigheten att man bedömer att ärendet kräver mer utredning, efter att man gått igenom handlingarna.
Arbete får inte påbörjas innan beslut från länsstyrelsen, varför planen att kajen ska vara klar till sommaren ser ut att ha gått om intet.
– Jag tycker att det är jättetråkigt, men jag kan inte göra så mycket åt det. Vi kan inte frångå lagen, säger Linus Gradén på MTG:s tekniska verksamhet.
Om beskedet kommer till sommaren, kan semesterperioden påverka möjligheterna för att utföra arbetet?
– Får vi ett beslut att vi kan köra igång med åtgärder tror jag att vi kan komma igång även mitt i sommaren, säger Linus Gradén.
Men han nämner att det i beslutet kan det finnas restriktioner i när man får göra arbetet, av hänsyn till saker som fisklivet.
Bestörtning
I Otterbäckens byalag reagerar man med bestörtning på beskedet att kajen inte kan ordnas under våren.
– Förhoppningen hos alla var att kajen skulle vara återställd före det traditionella valborgsmässofirandet, uttrycker Björn Wadensten, sekreterare i byalaget.
Särskilt under sommaren nyttjas Badängsparken av många, såväl ortsbor som turister. Det ordnas även ett flertal arrangemang i parken, som valborgsfirande, midsommarfest och Otterbäcksdagen. På nationaldagen 6 juni planeras för en festlig invigning av den nya strandpromenaden genom samhället, som har sin start- eller slutpunkt i parken.
Vid flera aktiviteter i parken brukar ett stort antal barn delta och Björn Wadensten påpekar att det är allt annat än omöjligt för ett nyfiket, våghalsigt barn att ta sig förbi inhägnaden och ut på rasområdet.
– Det är jättesynd, det är ett populärt strövområde, än mer på sommaren, säger Pia Lidvall, ordförande i byalaget, om att bygget av den nya kajen dröjer.
Även turismen påverkas kraftigt negativt av situationen, menar de.
Om beslut tagits och anmälan gjorts tidigare efter raset i september hade en fördröjning hos länsstyrelsen inte fått samma konsekvenser, menar Björn Wadensten.
– Då hade det varit klart nu, säger han.
Tidningen har sökt företrädare för länsstyrelsen utan framgång.