Mardrömmen som blev sann – men inte lika obehaglig som förväntat

Publicerad:
Foto: Charlotte Ferneman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ett dansgolv fyllt med folk, alla med en drink i sin hand. Hög musik som gör att det knappt går att prata med vännerna bredvid dig och starka lampor som lyser upp klubben i olika färger.

För många kanske det är en kul kväll. För mig har det mer känts som en mardröm.

Att bli uppdragen på ett dansgolv för att försöka vifta på höfterna till musik som egentligen inte känns menad för det, för att sedan höra någon nämna att det kanske vore trevligt med något från baren är en otroligt förödande situation för mig. Och det blir inte bättre av att syftet med det sistnämnda oftast är att köpa alkohol.

I den här miljön har jag försökt passa in, i åratal, när det enda jag vill är att umgås med mina vänner, titta på en film och dricka lite läsk.

I stället står jag där med en päroncider i min hand, med fötterna på dansgolvet och blir som en kontrollerad och stel robot.

Exakt det här hände när jag började på universitetet och jag omgavs av fulla och svettiga människor ute på dansgolvet, då var jag verkligen obekväm. Jag minns än i dag att jag tänkte: ”Elin, vad gör du här?” och nästan skrattade åt mig själv för att det var så långt i från den jag är.

Efter det fortsatte liknande situationer att dyka upp under min universitetstid och jag försökte hålla mig undan. Och sedan försvann det nästan helt ifrån mitt liv. Men som en skänk från ovan landade det ett nytt tillfälle i mitt 23-åriga knä förra helgen och jag var minst sagt nervös.

Mina vänner, som jag har lärt känna här i Mariestad, drog med mig ut på dansgolvet den kvällen och jag kände hur jag frös till is.

Efter en stund började jag däremot tina upp och förstod att det här inte liknade mina tidigare erfarenheter på dansgolvet.

Alla hade bara kul, på sitt eget sätt, oavsett om de hade druckit alkohol eller inte. Och då insåg jag att det verkligen kan vara bra att utmana sig själv i samma gren, men vid olika tidpunkter i livet.

Så, den kvällen dansade jag för första gången gladeligen på ett dansgolv på det sätt som kändes bra för mig, och lämnade både alkoholen och mina tidigare rädslor i baren.

Artikeltaggar

AlkoholBarerKrönikorMariestadRobotar

Läs vidare