Hoppa till huvudinnehållet

Eva Eriksson gästade SPF Seniorernas distriktsstämma: "Vi är att räkna med"

Publicerad:
Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande, gästade distriktsstämman. Hon har stor erfarenhet av samhällsbyggnad.
Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande, gästade distriktsstämman. Hon har stor erfarenhet av samhällsbyggnad. Foto: Per Warvlin

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson var på besök vid distriktsstämman i Pingstkyrkan.

– För oss som lever i den här rock´roll-generationen är ålder inte speciellt centralt. Vi är piggare, aktiva och lever längre, säger Eva Eriksson.

På morgonen hälsades de 75 deltagarna välkomna av Hans-Bertil Fransson, ordförande Mariestad SPF, samt kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) som förstås har många järn i elden i samband med Mariestads kommande tillväxt. Han tog sig ändå tid att besöka distriktsstämman och berätta om framtiden.

Pensionärerna är numera förstås en viktig maktfaktor.

Pingstkyrkans besöktes  av deltagare vid distriktsstämman.
Pingstkyrkans besöktes av deltagare vid distriktsstämman. Foto: Per Warvlin

Årsstämman öppnandes av distriktsordförande Christer Eliasson med sedvanligt val av presidium och mötesförhandlingar. Innan lunch blev det tal av profilen Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande.

75-åriga Eva Eriksson, som började sin yrkesbana som förskolelärare, har som bekant mångårig erfarenhet. Hon har som politiker i Folkpartiet arbetat inom såväl kommun-, regional- som rikspolitiken. I Värmland var hon en omtyckt landshövding under åtta år, men det var som förskolelärare hon började sin yrkesbana.

Sedan 2017 är hon förbundsordförande i SPF.

SPF Seniorerna har i dag närmare en kvarts miljon medlemmar i 26 distrikt och cirka 750 föreningar runt om i landet.

Foto: Per Warvlin

Hjärteämnen

– De socialpolitiska frågorna har legat mig nära. Jag jobbade väldigt tidigt med barn med funktionshinder. Att må bra och ha en bra vardag också är kopplat till ekonomiskt politiska beslut, menar Eva Eriksson som bor i Tidaholm.

– Det handlar om ett helt system som vi har i samhället

Hon ser att samhällets strukturer behöver förändras.

Seniorerna är ganska häftiga
Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande

– Seniorerna är ganska häftiga och vill vara med och påverka det här landets utveckling. Vi har varit med om enormt stora teknikförändringar i samhället och är medvetna om att man måste ta tillvaro på den teknik och utveckling som finns. Där är digitaliseringen ett område.

– Det finns många myter runt det här. Många tror att gamla människor inte kan klara detta. Då får det effekter på regelverk i sjukvård. Man får exempelvis inte möjlighet att fortsätta få screening efter 75 år, förklarar Eva Eriksson.

Hon ser allvarliga problem som behöver rättas till.

– Vi ser stora brister i vård- och omsorg. Socialstyrelsen kom med en rapport i veckan där man pekar på hur olika det ser ut i landet med hemtjänst och boendeformer med mera. Man måste titta på orsaker till detta.

– Vi lever kvar i gamla unkna struktur och det behövs nytänkande, konstaterar SPF Seniorernas förbundsordförande.

Uttalande

En enad årsstämma gjorde ett uttalande om att politikerna i Västra Götalandsregionen måste skyndsamt ta fram en plan för att få bort vårdköerna:

"Krävs det skattehöjningar, berätta det i så fall. Problemen löses inte genom att dra bort resurser från sjukhusen".

Artikeltaggar

Eva ErikssonMariestadNyheterOmsorgSjukhusSjukvårdSocialstyrelsenSPF SeniorernaTidaholmVårdVärmlands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.