Hoppa till huvudinnehållet

Upprörda känslor på möte om Borreboda: ”Tårtbiten ska bort”

Publicerad:
Dan Harryzon och Michael Nordin förklarar kommunens inställning.
Dan Harryzon och Michael Nordin förklarar kommunens inställning. Foto: Malin Bring

– Tycker du det är en bra idé att tvinga bort oss som bor i Borreboda för att ge plats åt ett handelsområde?! frågar en kvinna indignerat.

Tjänstemännen som förklarar kommunens inställning blir bitvis hårt ansatta.

Det är möte mellan byborna och kommunen om översiktsplanen och den del av byn som utpekats som passande för sällanköpshandel, och som fått numret 10 i den senaste utgåvan av ÖP:n. De åtta fastboende hushållen i området är inbjudna till mötet, liksom grannar i närområdet. Allt som allt har närmare 30 personer dykt upp.

Plan- och exploateringschefen Dan Harryzon och kommunchefen Michael Nordin är på plats för att förklara kommunens inställning och svara på bybornas frågor. Tre fullmäktigepolitiker är också närvarande - Gunilla Fransson (L), Karin Arvidsson (S) och Marco Terenziani (SD). Ks-ordföranden Linn Brandström (M) är med på länk, och i publiken sitter Karl-Johan Gustafson (C), som både är politiker och Borrebodabo.

För tydlighetens skull ska sägas att MT:s reporter bara var närvarande under den första timmen av mötet. Enligt samstämmiga rapporter varade det en god stund till, och blev inte mindre hätskt ju längre tiden gick. Det avslutades med att några av byborna reste sig och gick i protest.

Sedan de båda tjänstemännen inlett med att förklara vad en översiktsplan är och hur den tas fram, och redogjort för anledningen till att kommunen behöver expandera, kommer frågorna från deltagarna slag i slag. Bitvis liknar frågorna angrepp på Dan Harryzon och Michael Nordin personligen. Hur kan de, som inte själva bor i Töreboda, försvara att Borrebodaborna riskerar att mista sina hem? undrar en person.

– Tycker du det är en bra idé att skicka iväg oss för att ge plats åt ett handelsområde? frågar en kvinna, och vänder sig till kommunchefen.

– Svara på frågan, tycker du det?! fyller en annan i.

Politikernas kommentarer efter mötet - ”Vi kan inte vänta längre”

Michael Nordin svarar att kommunen inte driver ärendet för att få byborna att flytta. Han som tjänstemän fattar inte några beslut, säger han också, det avgörs av politikerna i fullmäktige, och var man än skulle placera ett industriområde i kommunen skulle några invånare beröras.

– Tårtbiten (område 10 har viss likhet med en tårtbit, red anm) ska bort, det tror jag alla är överens om här! säger en man, och spridda ja-rop hörs från andra deltagare.

Kommunpolitikerna Marco Terenziani, Karin Arvidsson och Gunilla Fransson lyssnar uppmärksamt.
Kommunpolitikerna Marco Terenziani, Karin Arvidsson och Gunilla Fransson lyssnar uppmärksamt. Foto: Malin Bring

– Det måste gå att hitta ett bättre område längre bort, säger någon, och åsikten att Borreboda dammar blir förstörda förs fram av en annan mötesdeltagare.

– Vem vill åka förbi ett industriområde på Göta kanal? Lyft ut det från ÖP:n, vi ger oss inte! säger en tredje.

– Vi har inte kunnat hitta något bättre ställe i närheten av Töreboda, säger Michael Nordin, och Dan Harryzon supplerar att kommunen redan gått miste om en betydande etablering för att det helt enkelt inte gick att hitta något tillräckligt stort område som skulle passa.

– Jag köpte mitt hus för ett år sedan, då visste jag inget om det här. Vi borde ha blivit informerade, det är väl en enkel sak att lägga en lapp i våra brevlådor? säger en av byborna.

Sören Gustavsson och Elin Bard markerar sig i debatten.
Sören Gustavsson och Elin Bard markerar sig i debatten. Foto: Malin Bring

Det finns två faktorer som gör att området bör lyftas ut ur ÖP:n, säger Elin Bard, som markerat sig i debatten om Borrebodas framtid.

– Dels är det jordbruksmark i området, dels bor det många bofasta i byn, slår hon fast.

– Än så länge har ingenting beslutats. När det är dags att ta fram en detaljplan får ni lägga fram era åsikter om hur vi kan mötas, säger Michael Nordin.

– Då kan vi inte bo kvar, säger en man.

– Men det kommer inte att ske, säger Elin Bard.

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenDan HarryzonDebatterDetaljplanerEkonomiHandelKarin ArvidssonMarco TerenzianiMichael NordinPolitikSamhälleTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.