Hoppa till huvudinnehållet

Tyst om den norska fabriken: ”Kommer inte svara på frågor”

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se
Mark Watkins, vd Vajda Papir Scandinavia, vid samrådsmötet. Bakom honom Christina Lundin, konsult vid Sweco som bistår med ansökan om miljötillstånd.
Mark Watkins, vd Vajda Papir Scandinavia, vid samrådsmötet. Bakom honom Christina Lundin, konsult vid Sweco som bistår med ansökan om miljötillstånd. Foto: Per Claesson

Den planerade pappersfabriken i Otterbäcken är tänkt att ersätta en fabrik i Norge. Planerna har inte meddelats till fack eller anställda vid fabriken i Norge.

Mark Watkins, som leder det norska bolaget Vajda Papir Scandinavia, kommenterar inte varför.

Vajda Papir driver idag en pappersfabrik i norska Drammen. Som MT tidigare rapporterat har man sålt marken till ett fastighetsbolag som planerar att bygga bostäder på den mycket attraktiva tomten utmed älven i centrala Drammen.

Det är en bakgrund till att företaget letat efter en ny plats att producera sitt papper på och att man nu undersöker möjligheterna för att resa en fabrik i Otterbäcken.

Tidigare har Vajda Papir till den norska tidningen Drammens Tidende uttryckt att man letat efter en ny tomt i Norge, men att man där inte hittat någon tomt som uppfyller deras krav. Parallellt har företaget letat efter potentiella områden i Sverige.

När MT skrev om planerna för en ny pappersfabrik i Otterbäcken var det en nyhet även för fack och anställda vid Vajda Papirs fabrik i Drammen, enligt artikel i Drammens Tidende.

Svarar inte

Under samrådsmötet i Otterbäcken ställdes en fråga om man blivit uppsagda från tomten i Norge. Men Mark Watkins ville inte kommentera detta.

– Vad gäller Norge så kommer vi inte att svara på frågor. Detta är ett samråd som berör den planerade etableringen här, sa han.

Nollalternativ

Christina Lundin på konsultbolaget Sweco, som hjälper Vajda Papir med ansökan om miljötillstånd, redogjorde på samrådsmötet bland annat för det så kallade nollalternativet, om det inte byggs någon fabrik i Otterbäcken.

– Då får företaget leta efter en annan fastighet eller utöka på en befintlig anläggning. Troligtvis blir det i Ungern, vilket innebär längre transportsträckor för att leverera toalett- och hushållspapper till Sverige och Norge, sa hon.

Kommenterar inte

MT ställde efter mötet frågan till Mark Watkins om företaget fortsatt gör undersökningar av andra möjliga platser för en ny pappersfabrik, förutom i Otterbäcken. Det är en fråga han inte svarar på.

Tidningen frågar även Mark Watkins, som är vd för det norska bolaget Vajda Papir Scandinavia, om varför inte fack och anställda vid den norska fabriken informerats om företagets framtidsplaner i Otterbäcken. Inte heller det svarar han på.

– Jag kan bara uttala mig om den här processen, säger Mark Watkins efter samrådsmötet i Otterbäcken.

Han hänvisar till Vajda Papirs huvudkontor, som tidningen utan framgång försökt att nå.

Läs också

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderDrammenFastigheterNorgeOtterbäckenSwecoTidningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.