Vikten av vårens första citronfjäril

Publicerad:
Foto: Charlotte Ferneman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Elektras låt ”Unna daj” från Drag Race Sweden har blivit ett viralt fenomen på Tiktok, och därigenom min nuvarande hjärnmask. Konceptet att ”unna sig” är en urbota dum idé från början, då inget kan göra dig mer eller mindre värd att göra något du tycker om. Men om ”unna sig” kan få vara en fin påminnelse om att stanna upp och faktiskt ta dig tiden att göra något som gör dig glad, ja då tycker jag att man ska få unna sig att unna sig.

På mitt året runt ”unn” står en varm kopp te, färsk frukt, snittblommor, glass och tända ljus. Häromdagen fick min flickvän komma hem från jobbet och dela alla dessa unns med mig. De är stående inslag i min vecka och är icke förhandlingsbara.

På vårkanten kommer fler säsongsbundna unn in i mitt liv. Då förälskar jag mig i naturens levnadstecken. Jag undrar varför våren tvekar, men får svar från min kloka namne Boye.

Jag har fått dille på citron senaste tiden. Jag äter och dricker allt med citronsmak (ett förlåt på förhand till min kära tandhygienist), jag har köpt ett citronträd och lagt alla mina ören på en hudvårdsserie som doftar citroncest. Därför gjorde citronfjärilens premiärflygning framför mina ögon mig extra glad.

När blåste du senast såpbubblor? Min kollega uttryckte att om det var något som gjorde henne barnsligt glad, så var det såpbubblor. Jag är inte den som missar dopaminerbjudandet ”delad glädje är dubbel glädje”. Jag gick raskt och köpte oss varsin liten cylinder med såpbubblor efter jobbet.

Ett annat unn jag haft på sistone har varit att låta tanken om att ”generalisternas tid är här” finna ro i min själ. Är det inte vackert så säg, att vara en i mitten just i landet lagom.

Den som har mest glädje i sin själ när hon dör vinner. ”Vad gör du med din korta stund på jorden?”, som Astrid Lindgren en gång frågade oss.

Jag hoppas du unnar dig att finna svaren på den frågan. Jag hoppas att du aldrig slutar leka jämsides ditt inre barn. Jag hoppas att du mäter din lycka i vårens första citronfjäril, inte för dess vikt i guld, men för hur mycket värme dess gula vingars slag kan ge din vinterfrusna själ.

Artikeltaggar

Krönikor

Läs vidare