Vårglad kammarkör tog ton och rasade ut vintern på fullsatt konsert

Publicerad:
Mariestads kammarkör tog ton för våren på söndagskvällens konsert. Foto: Lisa Bring

Mariestad kammarkören gjorde allt de kan för att välkomna våren på söndagens vårglada konsert. En av sångerna de sjöng var Längtan till landet.

– Först rasar vi ut vintern, för vi vill inte ha mer snö i alla fall, sa konferencieren Bo Vallin.

Konserten i Equmeniakyrkan var så gott som fullsatt, även på läktaren. Biljettförsäljningen har gått bra, berättade Mariestads kammarkör som arrangerade konserten.

– Vi är glada över att vara i kyrkan, jag tror inte vi varit här innan, säger konferencieren Bo Vallin.

Musiken gick i vårens tecken och kammarkören sjöng sånger som Längtan till Landet, Uti vår hage, Glädjens blomster och Glad såsom fågeln. De leddes av dirigenten Per-Olof Broberg.

Vårglad konsert i Equmeniakyrkan i Mariestad. Mariestads kammarkör med stråkensemble och sång av Moa Andersson och Madeleine Kvick Pavon. Lars-Olof Ejstes, violin och David Nordengren, gitarr. Dirigent är P-O Broberg.
Vårglad konsert i Equmeniakyrkan i Mariestad. Mariestads kammarkör med stråkensemble och sång av Moa Andersson och Madeleine Kvick Pavon. Lars-Olof Ejstes, violin och David Nordengren, gitarr. Dirigent är P-O Broberg. Foto: Lisa Bring

Medverkade gjorde även en stråkensemble med såväl lokala musiker som internationella från Tyskland, Ryssland, Holland och Ukraina. Musikern Anna Netyksha flydde kriget i sitt hemland Ukraina för drygt ett år sedan och har sedan dess medverkat i några konserter. Hon var en av violinisterna på konserten.

Ukrainska Anna, 26, har varit i Sverige i ett år: ”Vill nog stanna och studera”

I stråkensemblen medverkade även riksspelmannen Lars-Olof Ejstes, som också spelade flera varianter av Vårvindar friska.

Tillsammans med gitarristen David Nordegren kompade han solisterna Moa Andersson och Madeleine Kvick Pavron när de sjöng Tystnaden ihop. Moa bidrog också med opera och sjöng en aria av den italienska kompositören Puccini.

Det var en blandning av stilar och genrer. Allt från Mozart, 160 år gamla dikten Under rönn och syren, Evert Taubes Sommarnatt samt Strövtåg i hembygden, Gustaf Frödings dikt som tonsattes 2012 av Gustaf Norén och Björn Dixgård i Mando Diao.

Moa Andersson och Madeleine Kvick Pavon i duett, med Lars-Olof Ejstes och David Nordegren som musiker.
Moa Andersson och Madeleine Kvick Pavon i duett, med Lars-Olof Ejstes och David Nordegren som musiker. Foto: Lisa Bring
Mariestads kammarkör sjöng in våren i Equmeniakyrkan med musik som har med våren att göra.
Mariestads kammarkör sjöng in våren i Equmeniakyrkan med musik som har med våren att göra. Foto: Lisa Bring
10 musiker ingick i stråkensemblen på vårkonserten.
10 musiker ingick i stråkensemblen på vårkonserten. Foto: Lisa Bring
Kammarkörens konsert välkomnar våren – blandar gammalt och nytt

Artikeltaggar

EqumeniakyrkanKonserterLars-Olof EjstesMariestadMariestads kammarkörMusikSång

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare