Hoppa till huvudinnehållet

Beslutet: Han blir ny ordförande i Mariehus

Publicerad:
Henrik Andersson (M) i talarstolen på ett tidigare kommunfullmäktigemöte. Han blir ny ordförande i Mariehus AB.
Henrik Andersson (M) i talarstolen på ett tidigare kommunfullmäktigemöte. Han blir ny ordförande i Mariehus AB. Foto: Lisa Bring/Arkiv

De kommunala bolagen Mariehus AB och Vänerenergi AB gick båda plus under 2022. För elbolaget innebar förra året en rekordomsättning, kunde vd:n berätta för kommunfullmäktige.

På samma möte beslutades om en ny ordförande för Mariehus.

I början av april valde Olov Bergström (M) att lämna sina politiska uppdrag i Mariestads kommun, bland dem uppdraget som ordförande i Mariehus AB. Kommunfullmäktige entledigade honom och valberedningen hade tagit fram förslag till efterträdare.

Till ny ordförande i Mariehus valdes Henrik Andersson (M), som idag även är förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Till ny ersättare i kommunstyrelsen valdes Daniel Lång (M) och till ny ledamot i Vänerenergi AB och Vänerel AB valdes Johan Magnusson (M).

Bergström var även ledamot i kommunfullmäktige, där ska länsstyrelsen göra en ny räkning och utse ny ledamot.

Fasaden spricker – han lämnar Mariehus: ”Antingen finns förtroende eller inte”

De kommunala bolagen informerade även om sina verksamheter och sin ekonomi på kommunfullmäktige.

Hans Boskär gör sin sista vecka som interrim vd på Mariehus AB. På måndagskvällen informerade han kommunfullmäktige om bolagets verksamhet.
Hans Boskär gör sin sista vecka som interrim vd på Mariehus AB. På måndagskvällen informerade han kommunfullmäktige om bolagets verksamhet. Foto: Lisa Bring

Mariehus AB tillförordnade vd Hans Boskär, som om bara några dagar lämnar över till nye vd:n Cristoffer Hjert, informerade om det omfattande underhåll och renoveringar som gjorts i fastighetsbeståndet under året. Det ekonomiska resultatet efter finansnetto landade på 11,9 miljoner kronor 2022.

Ny etablering

Han kunde även avslöja en nyhet om Knallen i centrala Mariestad. Det globala företaget IWG, som driver tusentals kontorshotell över världen, vill etablera sig i Mariestad och ska hyra våning två och tre i köpcentret. Bolaget har enligt Boskär 25 kontorshotell i Sverige idag.

– De har velat komma till Mariestad, antagligen tack vare batterifabriken, säger Hans Boskär.

Planen är att kontorshotellet ska öppna i slutet av 2023. Innan dess ska våningarna renoveras och göras om för den nya verksamheten.

För Vänerenergis del slutade 2022 också med överskott, på totalt 25,1 miljoner efter finansnetto. Det var cirka tio miljoner lägre än förra året och en orsak som vd Rolf Åkesson nämnde var kraftigt stigande priser.

Framtida utmaningar

Det har också varit rekordhöga elpriser som skenade iväg på hösten och blev som dyrast i december. Det har inneburit rekordhög omsättning för Vänerel AB 2022.

– Resultatmässigt hämtar vi hem det oavsett om elpriset är högt eller lågt, men för kunden känns det hårt givetvis, säger Rolf Åkesson.

Han kunde också berätta om bolagets satsningar på två egna vindkraftverk och att samtliga högspänningsledningar som de har är nedgrävda. Även fjärrvärmen byggs ut mot Rödjan.

I framtiden ser Rolf Åkesson fortsatta utmaningar med höga elpriser, oro i världen och tillgång till eleffekt.

Rolf Åkesson, vd Vänerenergi AB, informerade om bolagets verksamhet på kommunfullmäktige
Rolf Åkesson, vd Vänerenergi AB, informerade om bolagets verksamhet på kommunfullmäktige Foto: Lisa Bring

På mötet hölls även en interpellationsdebatt mellan Marie Engström Rosengren (V) och Johan Abrahamsson (M) om stöd för de som har en tuff ekonomisk situation just nu på grund av inflationen. V-politikern undrade bland annat om man kan se att det går åt mer skolmat innan och efter helger.

Dessutom remitterades ett antal motioner och medborgarförslag, en motion om lokalproducerad mat från Miljöpartiet fick avslag, Sverigedemokraterna beviljades partistöd och ekonomichefen redogjorde för kommunens ekonomi. Mariestads kommun visade ett positivt resultat på drygt 89 miljoner kronor.

Artikeltaggar

Hans BoskärHenrik AnderssonIWG plcKommunfullmäktigeMariehusMariestadMariestads kommunModeraternaMotionerNämnderPolitikRödjanRolf ÅkessonVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.