Länsstyrelsen har skjutit fram sitt beslut om att tillåta arbete i vatten för att bygga en ny kaj i Otterbäcken. Beslutet kan komma att skjutas upp igen och när det kommer kan beslutet innebära att arbetet inte får utföras under tiden fram till juli, av hänsyn till att fisklek kan störas.
I september förra året rasade en kaj i Badängsparken i Otterbäcken. Efter undersökningar togs så småningom ett beslut om att bygga en ny kaj vid platsen för att ersätta den raserade.
En anmälan om vattenverksamhet, som behöver göras när arbete ska göras i vattendrag, gjordes till länsstyrelsen efter beslutet som togs 27 februari.
Förhoppningen var då att man skulle kunna åtgärda kajen innan sommaren, senast 1 maj. Detta med tanke på att parken används för både spontana besök och flera planerade aktiviteter under sommaren.
Besvikelsen var därför stor när länsstyrelsen fattade beslut om förlängd handläggningstid fram till 30 juni i ärendet.
– Det är ett slag mot hela byn tycker jag, sa Björn Wadensten i Otterbäckens byalag efter beskedet.
Tidningen har frågat Erik Wallentin, funktionschef på enheten för vattenärenden på länsstyrelsen, varför handläggningstiden förlängdes.
– Vi är skyldiga att fatta någon sorts beslut inom åtta veckor. Om vi inte fattat något beslut under denna tid frånsäger vi oss rätten i ärendet att till exempel komma med försiktighetsmått, säger han.
Om länsstyrelsen inte hunnit göra hela granskningen inom åtta veckor tar man därför ett delbeslut om förlängd handläggningstid.
– Det har vi behövt göra i det här fallet, konstaterar Erik Wallentin.
Länsstyrelsen har vänt sig till kommunens miljö- och byggnadsnämnd för att få in synpunkter på ärendet. Man har ännu inte fått något svar och kommunen har till slutet av månaden på sig att svara.
Erik Wallentin nämner också att Länsstyrelsen i Västra Götaland är den länsstyrelse som hanterar flest ärenden kring vattenverksamhet i hela landet.
– Vi har hård belastning och den här tiden, mellan februari och maj, är den mest hektiska med flest ärenden av denna typ, säger han.
Länsstyrelsens målsättning är att 90 procent av fallen ska vara avgjorda inom 180 dagar. I mer komplicerade fall kan det dröja längre tid än så.
Erik Wallentin kan inte utlova något datum för när ett beslut som gör att man kan sätta igång arbetet i Otterbäcken kan tas. Någon form av beslut kommer att tas senast 30 juni.
– Jag vågar inte lova att det är ett beslut om att få sätta igång arbetet. Det är ju tyvärr så att vi ibland tvingas ta flera delbeslut om förlängd handläggningstid, säger han.
Även om ett beslut skulle tas inom kort är det inte säkert att det medges att arbetet får göras så snart.
– I Vänern är vi väldigt restriktiva med att utföra grumlande arbete mellan februari och juli för att skydda fiskleken, säger han.
Undantag kan göras, efter bedömning.
– Det krävs goda skäl. Om det föreligger i det här fallet kan jag inte svara på, säger Erik Wallentin.
Restriktiviteten gäller även om man använder så kallade silt-gardiner under arbetet för att minska spridningen av grumlat vatten.