Hoppa till huvudinnehållet

Var första kullen studentfirare på Vadsbogymnasiet – 50 år senare möttes de igen

Publicerad:
På lördagen var det återträff för de som tog studenten för 50 år sedan på Vadsbogymnasiet. Efter ett besök på sin gamla skola var det fest på residenset. Foto: Privat

För 50 år var de den första elevkullen på Vadsbogymnasiet som gick ut och startade studenttraditioner som lever kvar än i dag. I helgen hade de en återträff.

– Klasserna som samlades på lördagen lade grund för dagens studentfirande i Mariestad, säger Karin Jonsson, en av initiativtagarna.

53 stycken studenter från fem olika klasser som gick ur Vadsbogymnasiet 1973 träffades igen på lördagen. Solen sken på elevkullen som firade på residenset Marieholm.

– Det var fantastiskt roligt att samlas. Vi hade namnskyltar för att känna igen varandra, säger Karin Jonsson.

Hon tog tillsammans med Dag Högrell, Gunilla Svensson (tidigare Larsson), Maria Hörnlund och Barbro Lilja Brattgård initiativ till återträffen i Mariestad.

– Vi träffades i höstas och konstaterade att det vore kul att uppmärksamma vårt studentjubileum. I juni var det 50 år sedan vi var den första klassen som på allvar gick ut Vadsbogymnasiet.

Tågade till centrum

Förvisso var det en årskull som gick ut 1972, men enligt Karin hade de inget direkt firande då.

– Vi var första klassen som hade ett studentfirande och drog igång det i Mariestad, berättar Karin Jonsson.

1968 var sista året som gymnasiestudenterna hade en munta (muntlig tentamen) och kunde kugga den. Då firades avklarad studentexamen ordentligt. Åren efter avskaffandet var det inget firande alls, i alla fall inte i Mariestad, enligt Karin Jonsson.

Hennes årskull tyckte däremot att de skulle fira att de gått ut gymnasiet och drog igång det i en liten skala i Mariestad.

– En i klassen, Brian Kylén, var med i musikkåren då och gick i täten med trummor. Sedan tågade vi ner till Stadsparken och där stod föräldrar och hängde på oss blommor. Vi var den första kullen som införde tågande från Vadsboskolan, över bron och till centrum.

Denna tradition finns kvar än idag på Vadsbogymnasiets studentfirande.

På studentåterträffen besöktes även Vadsbogymnasiet och Trädgårdens skola.
På studentåterträffen besöktes även Vadsbogymnasiet och Trädgårdens skola. Foto: Privat

Besökte skolan

Elevkullen som tog studenten 1973 flyttade till den nya Vadsboskolan, som gymnasieskolan hette först, året innan. Dagen innan sportlovet fick alla elever hjälpas åt med att bära över böcker och andra skolsaker från Tunaholmsskolan. Efter sportlovet började de på den nybyggda skolan och gick där nästan tre terminer.

På återträffen gjorde de ett besök på sin gamla gymnasieskola, där rektorn Malin Olsson visade dem runt. De kunde konstatera att inte mycket var sig likt, när skolan öppnade var det gröna heltäckningsmattor överallt.

– Kort efter skolan öppnade började folk ställa ut papperskorgar överallt för det regnade in genom taket. Man fick nog göra om det. Det var lite spännande i början, minns Karin Jonsson.

På återträffen besöktes även Trädgårdens skola. Därefter inleddes firandet med mingel, champagne och fest på residensets köksflygel.

Totalt var det 53 personer som kom till återträffen.

– Den mest långväga gästen var en kille från Schweiz som flög hit, säger Karin Jonsson.

Hon sammanfattar det som en trevlig återträff för Vadsbogymnasiets första studenter med många gamla bekantskaper som återknöts.

– Något av det mest positiva med återträffen var att träffa gamla kompisar. Jag träffade ett par vänner från gymnasiet som jag ska fortsätta ha kontakt med igen. Det var många sådana kontakter som knöts.

Artikeltaggar

GymnasieskolanMariestadSkola och utbildningStadsparkenStudenterTunaholmsskolanVadsbogymnasiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.