Hoppa till huvudinnehållet

Mariestads nya vision – då ska invånarna få säga sitt: ”Vi gör det tillsammans”

Publicerad:
Mariestads kommun ska ta fram en ny vision om hur området ska utvecklas till år 2040. Kommunikatör Johan Ersson, folkhälsostrateg Linnéa Wiljén och stabschef Per Garenius är nyckelpersoner i arbetet. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad är på väg mot en stor förändring. Då tycker kommunen att det är hög tid att byta ut den 13 år gamla visionen.

– Vi behöver en gemensam framtidsbild, säger kommunens stabschef Per Garenius.

Under en dryg månad framöver kommer Mariestads kommun att samla in tankar och idéer kring hur Mariestad och dess omgivning ska utvecklas.

– Utgångspunkten är att alla medborgare, närings- och föreningsliv ska känna sig delaktiga i processen och att man känner igen sig när visionen sedan landar ner, säger Per Garenius, som redan hunnit diskutera med företagare under mötet på Norrqvarn i slutet på mars.

Frågor att besvara

Träffar har även planerats in med företrädare för till exempel handeln, idrotten och kulturnäringen. Skolelever, daglig verksamhet och pensionärer finns också med på listan.

– I dag kommer jag att gå till Träffpunkt Sonja för att lyssna på de äldre som vistas där. Jag tror att jag kommer att få med mig mycket kring vad som är Mariestad och vad vi ska bevara av Mariestadsandan, berättar folkhälsostrateg Linnéa Wiljén.

Enskilda kan också tycka till genom en ny en e-tjänst. På kommunens hemsida finns ett formulär med tre frågor:

– Vad är det bästa med Mariestad idag?

– Vad är din dröm om Mariestad 2040?

– Vilka tre ord symboliserar bäst Mariestads kommun och dess 40 000 invånare år 2040?

Med visionen vill kommunen måla upp en bild av var Mariestad är år 2040. ”Det kommer troligen hända en del på vägen som innebär att vi inte når till trädtopparna, men siktet ska vara klart”, säger Per Garenius.
Med visionen vill kommunen måla upp en bild av var Mariestad är år 2040. ”Det kommer troligen hända en del på vägen som innebär att vi inte når till trädtopparna, men siktet ska vara klart”, säger Per Garenius. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi hoppas att alla som bor, verkar och vistas i Mariestad ska gå in och svara på frågorna, säger Linnéa Wiljén och betonar att med Mariestad avses hela det geografiska området innanför kommunens gränser, inte bara staden.

För den som inte har tillgång till mobiltelefon eller dator kan svaren ges på ett vykort, som hämtas på Medborgarkontoret i stadshusets entré.

Vill skapa engagemang

Ambitionen är att låta så många som möjligt komma till tals.

– Målet är 25 000 invånare, då kanske vi når hälften, säger Johan Ersson på kommunikationsavdelningen som har en viktig roll i att sprida kunskapen om visionsarbetet.

Under arbetets gång ska kommunen dela med sig av de synpunkter som kommer in. På så sätt hoppas man öka engagemanget.

– Vi känner att det finns ett stort intresse. Det är jättekul och borgar för att vi får en gedigen vision, säger Per Garenius.

Folkhälsoplanerare Linnéa Wiljén ser fram emot att få ta del av invånarnas tankar kring hur Mariestad med kransorter ska utvecklas.
Folkhälsoplanerare Linnéa Wiljén ser fram emot att få ta del av invånarnas tankar kring hur Mariestad med kransorter ska utvecklas. Foto: Charlotte Ferneman

Efter sommaren ska visionen vara redo att antas politiskt. Sedan ska visionen konkretiseras.

– Då börjar nästa resa, när vi ska ta fram konkreta strategier för att uppnå den, säger Per Garenius.

Visionen kommer att vara en grund för kommunens framtida planering, till exempel när nya stadsdelar ska tas fram. Även den fördjupade översiktsplanen kopplas till visionen liksom kommunens mål och planering.

– Man ska också kunna bryta ner den både vad gäller politiska beslut och för mig som kommuninvånare, vad den betyder för mig och hur bidrar jag till vision 2040, säger Linnéa Wiljén.

Idrottsklubbar laddar för batterifabriken – Volvo vill se partnerskapHär skapas Norrqvarn 2.0 – ska lösa framtidens utmaningar: ”Ruggigt kreativt”När fabriken ska få el blir deras hem omgärdat av ledningar: ”Det första vi ser”TV: Flera tusen fridlysta ödlor har redan flyttats: ”Har gått väldigt bra”Storsatsning på bostäder i centrala Mariestad – Abrahamsson: ”Hundratals”

Artikeltaggar

BeslutFöreningslivFramtidsbyggetLinnéa WiljénMariestadMariestads kommunPer GareniusPolitikSkolor

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.