Hoppa till huvudinnehållet

Museichefen om rasrisken: ”Det vore katastrofalt”

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
För fyra år sedan stängdes rum i västra kansliflygeln på Marieholm. Så är det fortfarande. Osäkerheten tär på personalen, berättar Linda Svensson, chef på Vadsbo museum.
För fyra år sedan stängdes rum i västra kansliflygeln på Marieholm. Så är det fortfarande. Osäkerheten tär på personalen, berättar Linda Svensson, chef på Vadsbo museum. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Byggnaderna på Marieholm behöver åtgärdas. Men hur eller när är oklart. För personalen på Vadsbo museum tär osäkerheten.

– Det tar mycket kraft, säger museichef Linda Svensson.

Mariestads kommun hyr fyra av byggnaderna på residensön i Mariestad. I de huserar Vadsbo museum med sina utställningar och samlingar.

Men tillgången till utrymmena har varit begränsade sedan flera år. I januari 2019 hittades skador på vänstra kansliflygeln, varpå tre rum stängdes. Skadorna lagades tillfälligt, men under 2021 hittades nya tecken på rörelserna i byggnaden.

– Hela den västra kansliflygeln stängdes i tre månader. Då hade vi ingen tillgång till samlingen, berättar Linda Svensson.

Långsam process

Sedan mars 2022 finns ett permanent tillträdesförbud för tre rum i den västra kansliflygeln. Nu pågår en utredning för att se vad som behöver göras.

– Vi vet att det här kommer att ta jättelång tid. Det är den stora svårigheten, att det är en väldigt långsam process, säger Linda Svensson.

Linda Svensson är oroad över byggnadernas skick.
Linda Svensson är oroad över byggnadernas skick. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Museichefen berättar att personalen tvingats gallra i samlingar och evakuera rum som nu är avstängda.

– Det är tråkigt. Mycket av tiden går åt till att flytta saker i stället för att kunna jobba med utställningar och andra publika delar, säger Linda Svensson.

Hur påverkar det er som jobbar där?

– Det tar mycket kraft. Vi är ingen stor styrka som ska rådda detta, förklarar museichefen, som hoppas att hon snart ska få svar på vad Statens fastighetsverk tänker sätta in för åtgärder.

– Före jul trodde vi att vi skulle få en tidsplan, men nu vill de mäta två år till. För varje år kommer vi närmare att det kan hända något med husen och det vore katastrofalt.

Vadsbo museum behöver tömma sina magasin när byggnaderna ska renoveras. Nu söker kommunen efter lämpliga lokaler.
Vadsbo museum behöver tömma sina magasin när byggnaderna ska renoveras. Nu söker kommunen efter lämpliga lokaler. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Linda Svensson berättar att delar av källaren även i den östra kansliflygeln är avstängd efter att sprickor identifierats.

– Det är problematiskt. Marieholm är en fantastisk plats och bara det gör museet till ett besöksmål. Med hjälp av platsen kan vi berätta Mariestads historia, konstaterar museichefen.

Hon hoppas att en lösning inte ska dröja alltför länge. I väntan på det har personalen plockat bort föremål från de mesta hotade delarna av huset. Nu vill man tömma resten av byggnaden.

Kommunen söker därför efter en lämplig plats för samlingen. Bland annat behöver det ha en jämn luftfuktighet och inte ha för mycket ljusinsläpp.

Läs också

Artikeltaggar

Linda SvenssonMariestadMariestads kommunMuseumNöje/KulturStatens fastighetsverkUtställningarVadsbo Museum

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.