Åter klassisk musik i Mariestad – här är de tre tjejerna som gästspelar

Publicerad:
Göta pianotrio består av Clara Lindström, Elisabeth Nilsson och Ruxanda Efros, de ska spela på Mariestads teater på onsdag. Foto: Pressbild

Förr fanns en kammarmusikfestival i stan. Efter några år av tystnad kommer den klassiska musiken tillbaka. Nu är det Göta pianotrio som ska spela.

Trion består av Clara Lindström, Elisabeth Nilsson och Ruxanda Efros. De är tre tjejer från regionen som har spelat tillsammans sedan 2018. Alla tre är aktiva frilansmusiker.

En pianotrio är en musikgrupp där vanligtvis fiol, som Clara spelar, cello, som är Elisabeths instrument och piano, som Ruxanda spelar, ingår. Göta pianotrio kommer till Mariestads teater på onsdag. De ska också spela på Vadsbogymnasiet och Elverket.

– Kammarmusik är ett gammalt begrepp och innebar att man träffades hemma hos någon och spelade musik tillsammans. Ibland kanske det kom lite publik och tittade på, säger Tomas Sahlberg som är musiklärare på kulturskolan och tillägger:

– Men när det idag pratas om kammarmusik handlar det om musik i ett mindre format. Det är inte en stor orkester, utan tre fyra musiker som spelar tillsammans och publik som sitter runtomkring.

Tomas Sahlberg är lärare på Kulturskolan och jätteglad att få hit Göta pianotrio. Arkivbild.
Tomas Sahlberg är lärare på Kulturskolan och jätteglad att få hit Göta pianotrio. Arkivbild. Foto: Alf Ehn

Trion är tillbaka

Göta pianotrio blev utvalda till att spela i ett projekt som drivs av regionen och Mariestads kommun. De tre musikerna var redan i Mariestad under höstlovet 2022. Projektet är ett sätt att fånga upp Old ox kammarmusikfestival som lades ner under pandemin.

– Det ska bli kul att höra duktiga frilansmusiker spela kammarmusik i hög klass. Man hör och kan urskilja varje instrument mycket bättre när det är en mindre grupp som spelar, säger Tomas Sahlberg som ser fram emot konserten.

Mille Sjöberg/prao

Artikeltaggar

Klassisk musikKonserterMariestadMusikTomas SahlbergVadsbogymnasiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare