Hoppa till huvudinnehållet

Sänkt överskott hos Vänerenergi – men ökad ägarutdelning

Publicerad:
Rolf Åkesson, vd för Vänerenergi, konstaterar att överskottet sjönk jämfört med 2021 men att resultatet var över det budgeterade.
Rolf Åkesson, vd för Vänerenergi, konstaterar att överskottet sjönk jämfört med 2021 men att resultatet var över det budgeterade. Foto: Jenny Åberg/ARKIV

Vänerenergi redovisar ett överskott på 25,1 miljoner kronor för 2022. Styrelsen föreslår att tio av de miljonerna delas ut till ägarna.

2021 var överskottet i det kommunägda bolaget 35,2 miljoner kronor. Förra året landade det på 25,1 miljoner.

– Innan 2022 hade vi sex väldigt bra år, nu blev det en lite dipp jämfört med det men resultatet är ändå två miljoner över budget, säger vd:n Rolf Åkesson.

Kostnadsutvecklingen är den främsta orsaken till det minskade överskottet.

– Alla fick högre kostnader under 2022; dyrare råvaror, metaller och elpriser drabbade oss mest. Mycket beror på kriget i Ukraina, vem trodde att det var möjligt? Det är svårt att säga vart elpriserna tar vägen.

Vänerenergi ägs till 88 procent av Mariestads kommun och till 12 procent av Töreboda kommun. Inför årsstämman föreslår styrelsen att totalt tio miljoner kronor delas ut till ägarna.

2021, då överskottet blev 35,2 miljoner delades åtta miljoner ut till ägarna.

Nätförluster

Nätförlusterna, skillnaden i effekt på den el som Vänerenergi köper in och på den som debiteras kunderna, blev betydligt större 2022 än föregående år på grund av de höga elpriserna.

– Vi måste köpa för att ersätta förlusterna mellan inmatad och utmatad energi. På vägen ut till abonnenterna så försvinner det kilowattimmar, precis som det gör med fjärrvärmen.

Ett budgeterat elpris på 60 öre blev i stället 120 öre, vilket drev upp kostnaden.

På elnätet försvinner cirka tre procent i förluster. För fjärrvärmen är siffran tio procent.

– Alla kilowattimmar går inte rakt fram utan det finns något som heter reaktiv effekt. På långa ledningssträckor så tappas effekt. Dessutom finns det transformatorer på vägen, även i dem försvinner det effekt, förklarar Rolf Åkesson.

För 2023 och 2024 kommer den kostnaden att bli mindre. Priset har gått ned och Vänerenergi har kunnat säkra ett lägre pris för en del av förlusten.

Sänkt förbrukning

Noterbart är att elförbrukningen hos de 15 060 abonnenterna sjönk från 222,7 gigawattimmar (GWh) under 2021 till 208,5 under förra året. Även förbrukningen av fjärrvärme sjönk.

– När elpriserna gick upp under hösten fick det effekt. Hushållen sparade på det som inte är nödvändiga. Jag misstänker att en hel del spabad inte användes, belysningar släcktes, fläktar minskades och att värmen stängdes av i garage. Samtidigt var 2022 mildare än 2021, säger Rolf Åkesson.

Vindkraftverken

Under rubriken Nya energisystem finns vätgasstationen, laddstolparna för elbilar och numera de två begagnade vindkraftverken som köptes in under året. Det höga elpriset gjorde vindkraften lönsam men det blev ändå ett underskott på 2,5 miljoner kronor. Kostnaderna för inköp av vätgas har ökat då produktionsanläggningen varit ur drift.

Artikeltaggar

EkonomiElEnergiFjärrvärmeMariestads kommunMiljöRolf ÅkessonTöreboda kommunUkrainaVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.