Hoppa till huvudinnehållet

David, 30, prisas för årets turistföretag: "Betyder mycket för Sjötorp”

Publicerad:
David Persson hyr ut cyklar till turister som vill se Göta Kanal från landsidan.
David Persson hyr ut cyklar till turister som vill se Göta Kanal från landsidan. Foto: Peter Gustafsson/ARKIV

David Persson hyr ut cyklar och säljer fish and chips i Sjötorp. Under torsdagens näringslivsgala fick han pris som årets turistföretag.

– Jättekul. Det betyder mycket för Sjötorp, säger David.

David Persson, som driver Sjötorps cykeluthyrning, har affärerna i blodet. Pappa Hans och farfar Malte har verksamheter riktade mot turister i Sjötorp.

David köpte cykeluthyrningen två veckor innan coronapandemin började i Sverige 2020.

– Först var det lugnt, sedan försvann alla bokningar. Men när restriktionerna ändrades i juni, att begränsningen hur folk fick resa försvann, fick turistandet vid Göta kanal ett lyft.

– Folk började boka direkt. Att turista utomhus utan trängsel var perfekt, minns David.

Poppis att cykla

Sedan dess har uthyrningen blivit allt mer populär. De flesta som hyr åker tur och retur över dagen mellan Sjötorp och Hajstorp. Men det är även vanligt att åka till både Forsvik och Karlsborg.

– Just nu har vi mellan 300 och 350 cyklar att hyra ut. Vi räknar med att en cykel håller under tre säsonger, sedan byter vi ut dem och köper in nya.

Han hoppas på ännu en fin sommar.

– Den nya filmen kan säkert bidra till fler besökare, men man vet aldrig. Mycket är väderberoende

David Persson är glad över priset.

– Det är kul att företag på landsbygden uppmärksammas. Här finns det många fina företag, inte minst här i Sjötorp. Vi har samarbete med flera andra företag här och det fungerar jättebra.

Fiskrestaurangen, som är nischad på fish and chips, öppnades 2 juli 2021 av David och hans pappa Hans.

– Vi visste att det skulle bli bra, men inte att det skulle bli så mycket folk. Det är kul med vår fina personal, vi har roligt. Många är kvar och vi har aldrig behövt söka folk.

Årets turistföretag – David Persson

Med sitt drivna entreprenörskap, engagemang och positiva anda skapar man framgång och resultat. Viljan att bidra och att själva utvecklas är tydligt såväl i destinationens nya satsningar och i samarbeten både lokalt och nationellt. Genom gott värdskap och nära samverkan med branschkollegor medverkar man till hela områdets utveckling. Att dessutom omsorgsfullt värna om den lilla orten Sjötorp tyder på ett hållbart företagande som blir till inspiration för andra.

Läs mer från näringslivsgalan 2023:

Gustavs racingsimulator når ut över världen – nu prisas innovationenÅrets företag har korats – blev Kling glass: ”Hedrande och kul”Jessica, 38, är årets köpman – för andra gången: ”Alltid velat driva eget”Hästbonden Kristina, 52, hyllas med pris: ”Väntar 23 föl på gården bara i år”Det svenska guldet får kommunens miljöpris: ”Gäller att hålla efter i alla led”Festklädda deltagare beredda på en festlig gala: ”Jättekul att träffas”

Artikeltaggar

ArbeteCyklarEntreprenörskapFöretagandeHajstorpLandsbygdSjötorpTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.