Torsö vokalensemble hyllar Dan Andersson: ”Vi vill föra arvet vidare”

Publicerad:
Arrangören Anders Rosén framför Friedhelm Danowski, Lars Holgersson, Pia Rosén, Maria Törnberg, Agneta Falk, Anette Carlsson, Elisabeth Thisner, Kristin Svensson, Lennart Svensson, Nils Andersson samt Benny Andersson under övandet inför lördagens sångspel. Foto: Alf Ehn

Torsö vokalensemble laddar för sångspelet ”En afton i timmerkojan” som bygger på Dan Andersons arbete.

– Vi vill föra arvet kring skalden vidare, säger Anders Rosén.

Författaren och poeten Dan Andersson blev bara 32 år gammal. Lördag kväll hyllas han i Mariestads teater då Torsö vokalensemble framför ett sångspel som bygger på Anderssons dikter och musik.

– Hans poesi är ganska mörk. Det lockade mig, poesi är ett koncentrerat språk; så få ord som möjligt används för att uttrycka så mycket som möjligt. Musiken fungerar likadant. När det sammanförs blir det väldigt spännande, säger Anders Rosén, dirigent och arrangör.

Anders började med projektet med föreställningen 2019, men pandemin satte stopp för ett planerat framförande 2020.

Ska kunna användas

Anders Rosén har arrangerat musiken med hänsyn till att den ska kunna sjungas av en kör som inte är så avancerad när det gäller notläsning.

– Projektet har svällt, jag tänker ge ut det här och ge andra möjlighet att sjunga arrangemangen med en enklare besättning: dragspel, gitarr och bas.

Anders Jalkéus.
Anders Jalkéus.

Under lördagens föreställning används stråkkvintett, dragspel/accordion, gitarr samt sångsolister.

Anders Jalkéus, som varit med i den världskända a cappella-gruppen The Real Group, är med som solist. Han är sambo med en av Anders och Pia Roséns döttrar.

– Han byter världens stora scener mot den lilla scenen i Mariestads teater, säger Anders.

Scenografin på lördag blir sparsam.

– En kör är inga skådespelare. Det blir bara enkla förflyttningar. Under hela spelet kommer bildprojektioner, som är tagna av fotograferna Berit Abrahamsson på Brommö samt Jan Peter Ferneman i Mariestad, att fylla scenen.

Friedhelm Danowski, Lars Holgersson (skymd) Pia Rosén, Maria Törnberg, Agneta Falk övar under Anders Roséns ledning.
Friedhelm Danowski, Lars Holgersson (skymd) Pia Rosén, Maria Törnberg, Agneta Falk övar under Anders Roséns ledning. Foto: Alf Ehn

Ensemblen började öva på projektet 2019. Det är mycket text som ska pluggas in. Under några av låtarna kommer sånghäften att användas, men det är mest för scenografins skull.

– Mariestadspubliken får skåda något som de inte gjort förut. Vi vill föra arvet kring Dan Andersson vidare, dagens skolungdomar vet inte vem han var. Det är tragiskt att det arvet försvinner, säger Anders.

Kan bli fler

En föreställning är planerad. Alla 193 biljetter är sålda. Det kan bli fler framträdanden, beroende på resultatet.

– Det är teoretiskt möjligt att göra en föreställning till hösten, men annars kan vi åka ut till bygdegårdar och göra komprimerade föreställningar. Redan i sommar kommer vi sjunga en del under ”Musik i sommarkväll”.

Ekonomin är självklart viktig och Anders lyfter fram bidragen från John Hedins stiftelse och Grevillis fond.

– Utan de pengarna hade det inte gått att genomföra.

Artikeltaggar

Anders RosénBrommöDan AnderssonFöreställningarJazzJohn Hedins stiftelseMariestadMusikTeaterTorsö

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare