Graffiti stod på Ekhamraelevernas schema i Stockholm – satte Mariestad på kartan

Publicerad:
Med Jon Gredmark skapade Ekhamraeleverna graffitikonst i Stockholm. Foto: Karin Lewerin

Resan till Stockholm fylldes med olika konstformer för Ekhamraskolans elever. Förutom museum och teater, fick de även en chans att sätta Mariestad på kartan.

– Det var väldigt stort engagemang och eleverna fick göra något de inte hade gjort tidigare, säger Karin Lewerin, en av de ansvariga lärarna för Estetprogrammet.

Första veckan i maj var det dags för Estetprogrammets årskurs åtta och nio på Ekhamraskolan att åka iväg. Det blev en sväng till Stockholm i två dagar, där eleverna fick möjlighet att ta del av flera olika former av kultur.

– Vi besökte Fotografiska muséet, Scenkonstmuseet, såg A Chorus Line på Stadsteatern och var med på en graffitikurs med Jon Gredmark, berättar Karin Lewerin, en av de ansvariga lärarna för Estetprogrammet.

Tillsammans kom klasserna fram till att de ville skriva Mariestad.
Tillsammans kom klasserna fram till att de ville skriva Mariestad. Foto: Karin Lewerin

Och det var under den sistnämnda upplevelsen som eleverna fick möjlighet att sätta Mariestad på kartan.

– Med Jon Gredmarks handledning fick eleverna göra graffiti och vi fick rösta fram vad vi ville göra. Då valde vi Mariestad, vi tyckte att det kunde vara lite roligt, säger hon.

Tillsammans samlades de vid Tantolundens legala graffitivägg. Där gjorde Jon Gredmark upp rutor på väggen för att eleverna skulle kunna placera bokstäverna och handledde dem sedan efterhand.

Graffitikonst hade eleverna inte gjort tidigare, men de tyckte det var kul att få testa på det nu, berättar Karin Lewerin.
Graffitikonst hade eleverna inte gjort tidigare, men de tyckte det var kul att få testa på det nu, berättar Karin Lewerin. Foto: Karin Lewerin

Vad tyckte eleverna om det här?

– De kände att det var kul att få göra det och att det blev något gemensamt som de fick göra tillsammans.

De återvinner skrot och tjänar pengar – skolelever belönas i nationell tävling

Artikeltaggar

EkhamraskolanGraffitiKonstLärareMariestadScenkonstmuseetStockholmTantolunden

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare