Länsstyrelsen ger Mariestads kommun godkänt i arbetet med detaljplanen för området där batterifabriken ska byggas. Men det finns obesvarade frågor.
– Dagvattenhanteringen är en knäckfråga, säger Nina Kiani Janson, länsstyrelsen.
Länsstyrelsen är en tung instans när detaljplanen för Korstorp ska granskas. Myndigheten har möjlighet att pröva och upphäva en antagen plan om den anses strida mot lagar och regler.
Men den här gången verkar kommunen klara nålsögat. Ansvariga på Länsstyrelsen i Västra Götaland är nöjda med Mariestads insats.
– Mycket är utrett. Alla frågor som man behöver titta på har man jobbat med, men det kvarstår några områden att hantera, förklarar Nina Kiani Janson, plan- och byggchef på länsstyrelsen.
Snäv tidsplan
Myndigheten har tidigt i processen haft en nära dialog med kommunen, något som underlättar när det som i detta fallet är kort om tid.
– Det gäller att man får en hållbar samhällsplanering även om tidsplanen är tajt. Vi har mött upp och gett mycket råd för att det ska bli bra för kommunen och hela regionen, säger Nina Kiani Jonson.
Men det finns delar som kommunen behöver jobba mer med, tycker länsstyrelsen.
Mer föroreningar
Hanteringen av dagvatten – alltså regn och smältvatten – är ett sådant exempel. Enligt länsstyrelsen är det ofrånkomligt att mängden föroreningar ökar när Korstorp omvandlas från naturmark till industri. Därmed kommer trycket att öka på ån Tidan och Vänern, dit dagvattnet i området rinner.
– Det finns generellt ett problem med övergödning i många vattendrag. Kommuner behöver följa normer och för att just den här planen ska kunna accepteras behöver Mariestad visa att miljökvalitetsnormerna kan följas, säger Frida Svensson, handläggare på länsstyrelsen.
Kommunen måste alltså ha en fungerande lösning för hur dagvattnet ska kunna renas. Det kan till exempel innebära att utrymmet för dammar på området måste vara tillräckligt.
Utgå från Vänern
Dessutom vill länsstyrelsen att dagvattenutredningen kompletteras, så att analysen grundas på riktvärden och förhållanden som gäller för Tidan och Vänern.
Fler punkter att åtgärda
Länsstyrelsen har en rad förslag på förbättringar av detaljplanen, bland annat:
- Krav gällande fabrikens påverkan på luftkvaliteten bör förtydligas, framför allt när det gäller metallpartiklar och lösningsmedel
- Tydligare skrivning om hur skyddsavstånd till bostäder kan hanteras i kommande steg.
- Komplettera planhandlingarna med vyer från strategiska platser i staden för att visa på exploateringens påverkan.
- Kommunen måste kunna visa att frågor om artskydd och biotopskyddade objekt är lösta innan planen antas. Åtgärderna ska vara långsiktig hållbara.