Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Vårrunda i blomstrande Kinnekullebygd: ”Viktigaste dagarna på året”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Patrick Gustafsson och Stig Lönnerud slår ett slag för bevarandet av stenhuggerihantverket.
Patrick Gustafsson och Stig Lönnerud slår ett slag för bevarandet av stenhuggerihantverket. Foto: Sören Turesson

Kinnekulle blomstrade i dubbel bemärkelse när Vårrundan arrangerades i helgen. Bokstavligen, så klart, men också bildligt i form av alla utställare som öppnade dörren för besökare. Att berget med omnejd sjuder av liv, kreativitet och historia gick inte att ta miste på.

Att besöka alla aktörer, enligt programbladet närmare 90, är i princip omöjligt, både för den vanlige besökaren och för tidningens reportageteam. Så vi gör som folk gör mest – tar en tur i trakten och stannar till lite här och där.

Första anhalt blir Råbäcks hamn och stenhuggeriet där. Inne i lokalerna är stenhyvlarna igång och smedjan tänd och känslan av att ha klivit in i en annan tidsera är påtaglig.

Tänt var det här. Jan och Sylvia Grebin, Lidköping, tar en titt i smedjan vid Råbäcks mekaniska stenhuggeri där Uno Johansson visar hur det går till.
Tänt var det här. Jan och Sylvia Grebin, Lidköping, tar en titt i smedjan vid Råbäcks mekaniska stenhuggeri där Uno Johansson visar hur det går till. Foto: Sören Turesson

Genom hyvlarnas brum kan knackande ljud höras från baksidan av byggnaden. Vi går dit och finner ett antal medlemmar i Stenhuggeriets vänner med klubba och mejsel i hand, målmedvetet huggande i diverse stenföremål till beskådan för dem som är nyfikna på hantverket.

– Det blir några hammarslag, konstaterar Stig Lönnerud som ska forma en cylinderformad borrkärna av så kallad orsten till ett ansikte.

Full fart

När tidningen är på plats på söndagsförmiddagen är det tämligen lugnt, men Eric Julihn, ordförande i föreningen, berättar om stora besökarskaror under föregående dag. Vårrundan är ett ypperligt tillfälle för föreningen att visa upp sin verksamhet förstår vi.

– Det är de viktigaste dagarna på året för oss, säger Eric.

Linnea Holmström, Skara, kollade konst i växthuset på Hellekis säteri tillsammans med åtta månader gamla energiknippet Willow. Riskabelt med alla lösa konstföremål? ”Det är bra miljöträning. Men jag håller kopplet kort.”
Linnea Holmström, Skara, kollade konst i växthuset på Hellekis säteri tillsammans med åtta månader gamla energiknippet Willow. Riskabelt med alla lösa konstföremål? ”Det är bra miljöträning. Men jag håller kopplet kort.” Foto: Sören Turesson

Mycket konst att se

Nästa stopp gör vi vid Hellekis säteri, en välbesökt plats i allmänhet men inte minst under Vårrundan. I stora växthuset ställer bland andra konstnärskvartetten CIMS ut målningar och Marika Gunnarsson, M:et i gänget, vittnar om flera tusen besökare under lördagen. Hygglig exponering med andra ord, och mer lär det bli – CIMS konstverk finns att beskåda på platsen under ytterligare några veckor, upplyser Camilla Rosén som står för C:et.

Marie Andersson och Monika Olsson från Töreboda i samspråk med smideskonstnären Geert van der Vossen.
Marie Andersson och Monika Olsson från Töreboda i samspråk med smideskonstnären Geert van der Vossen. Foto: Sören Turesson

Ett stenkast från växthuset har smideskonstnären Geert van der Vossen från Broddetorp ett litet tält där han visar annorlunda metallskulpturer gjorda av spillbitar och skrot – och gamla mynt. Ett kul material som väcker associationer hos betraktaren, tycker Geert som marknadsför sig under namnet Den Flygande Gnistan.

Mot Husaby

Vi tar oss vidare i vårgrönskan och hamnar i Husaby. Här, på en tomt intill en korsning en bit söder om kyrkan, hittar vi en loppis med bra skyltfönsterläge. Det är Tove Stranne, Skara, och hennes kompis Malin Modig, Uddevalla, som passar på att rensa lagret – få helger bjuder ju på lika många förbipasserande.

Tove Stranne med ettåriga Hedda anordnade loppis i Husaby.
Tove Stranne med ettåriga Hedda anordnade loppis i Husaby. Foto: Sören Turesson

Och försäljningen då? Jodå, allt från tallrikar och lampskärmar till kläder och täcken har fått nya ägare.

– Det har gått bra! Det har varit mycket folk, säger Tove.

När man är i Husaby hör ju ett stopp hos Therese Engdahl till. Smedjan och tillhörande skulpturpark är en populär destination under Vårrundan och så tycks vara fallet även i år. En av besökarna på söndagen är snart nioåriga Jamila Thun, Götene, som varit i smedjan tillverkat ett eget halssmycke i form av ett svärd som hon poserar med för NLT:s fotograf.

Det får bli sista bilden innan hemfärd mot redaktionen. Timmarna går snabbt en solig vårdag på Kinnekulle.

Jamila Thun har smitt detta halssmycke själv.
Jamila Thun har smitt detta halssmycke själv. Foto: Sören Turesson
Per och Anna Carin Karlsson tittade på skulpturer hos Therese Engdahl.
Per och Anna Carin Karlsson tittade på skulpturer hos Therese Engdahl. Foto: Sören Turesson
På Husaby kafé och konferens fanns hästinspirerad konst att köpa. Solweigh Lorentzon slog till på denna målning av Lovisa Håkansdotter Wallin.
På Husaby kafé och konferens fanns hästinspirerad konst att köpa. Solweigh Lorentzon slog till på denna målning av Lovisa Håkansdotter Wallin. Foto: Sören Turesson
Växthuset på Hellekis säteri var fullt av konst.
Växthuset på Hellekis säteri var fullt av konst. Foto: Sören Turesson
Inger Stjernströms tavlor gömmer detaljer som träder fram efter en stunds betraktande.
Inger Stjernströms tavlor gömmer detaljer som träder fram efter en stunds betraktande. Foto: Sören Turesson
Några av Geert van der Vossens skulpturer.
Några av Geert van der Vossens skulpturer. Foto: Sören Turesson
Vänermuseet var på plats vid Råbäcks hamn. Här berättar Anna Örnfeldt om salamandern för Nathalie Hasselgren och hennes farmor Lisbet.
Vänermuseet var på plats vid Råbäcks hamn. Här berättar Anna Örnfeldt om salamandern för Nathalie Hasselgren och hennes farmor Lisbet. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

Fritid och livsstilKinnekulleKonstNöje/KulturVårrundan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.