Jazzklubben jubilerar – firar med låtskatt från Monica Z

Publicerad:
Victoria Allard bor i Jönköping och sjunger på jazzscener över hela landet. På lördag kommer hon till Smoke Rings i Mariestad och bjuder på revylåtar och jazzstandards från Monica Zetterlunds repertoar. Foto: Eric Sörqvist

Smoke Rings jazzklubb firar ett år med en spelning med jazzsångerskan Victoria Allard som tar sig an Monica Zetterlunds repertoar. Konserten är slutsåld sedan en månad tillbaka.

– Det blir sommarjazzkänsla med doft av hägg och syren, säger Johan Pihlström, ordförande.

Smoke Rings jazzklubb har fått en minst sagt flygande start i Mariestad. För snart ett år sedan, i slutet av maj 2022, bildades föreningen. Nu har de genomfört fyra jazzspelningar med olika inriktningar, där några blivit slutsålda.

– Vi satte upp som mål innan vi startade föreningen att etablera en jazzscen i Mariestad för lokala, regionala och kanske nationella artister. Det har vi faktiskt lyckats med, tycker vi, säger Johan Pihlström, ordförande i Smoke Rings.

Bild från när Jazz Power Group repeterade ihop med Victoria Allard inför spelningen på lördag. I bandet ingår Nils Björling på trummor, Erik Björling på bas, Johan Pihlström på tenorsaxofon samt Mats Skimmelå på piano. (saknas på bild).
Bild från när Jazz Power Group repeterade ihop med Victoria Allard inför spelningen på lördag. I bandet ingår Nils Björling på trummor, Erik Björling på bas, Johan Pihlström på tenorsaxofon samt Mats Skimmelå på piano. (saknas på bild). Foto: Eric Sörqvist

Spelar örhängen

På lördag blir det ett tidigt jubileumsfirande med ännu en slutsåld spelning i jazzklubbens lokal på Nygatan. De hade totalt 45 biljetter.

– De sålde slut för fyra veckor sedan, det är tidigt.

Då sjunger jazzsångerskan Victoria Allard, kompat av husbandet Jazz Power Group.

– Hon är en synnerligen duktig jazzsångerska och har synts på många jazzscener, hon kör på Nalen i Stockholm regelbundet. Den här gången fokuserar vi på svensk sommarjazz med Zetterlunds klassiska stycken. De riktiga örhängena, säger Johan Pihlström.

Somrig jazz

”Att angöra en brygga” är då given på repertoaren. Kvartetten Jazz Power Group, som Johan Pihlström spelar saxofon i, kör också några instrumentala låtar.

– Vi i bandet är taggade. Jag pratade med Victoria nyligen och hon ser fram emot att möta publiken i Mariestad.

Hösten är så gott som redan spikad för Smoke Rings. På lördagen vid Skördefesten gästas jazzklubben av band från Lunnevads folkhögskola från Östergötland. I november väntar en saxofonbattle mellan Magnus Eriksson från Östergötland och Johan Pihlström. Målet är att ha två spelningar varje höst och vår.

Johan Pihlström, ordförande i Smoke Rings jazzklubb. Han ingår i husbandet Jazz Power Group och spelar tenorsaxofon.
Johan Pihlström, ordförande i Smoke Rings jazzklubb. Han ingår i husbandet Jazz Power Group och spelar tenorsaxofon. Foto: Eric Sörqvist
Slutsålt på jazzklubben när Emma ska ta ton med husbandet: ”Jätteroligt”Nytt band i stan gör entré: ”Standardsättning som spelar standards”Check efter check för jazzklubben – så mycket pengar får den nya föreningenTre herrar och ett flygande piano – jazzklubben har blivit en föreningHär är trion som vill flyga på jazzens vågor – har startat ny klubb i stan

Artikeltaggar

JazzKonserterMariestadMonica ZetterlundMusikSpelningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare